Cu nucă, rahat, cacao sau mac, cozonacul tradițional este prima alegere a românilor mai ales atunci când vine vorba de Crăciun. Indiferent de tipul de umplutură, calitatea ingredientelor este esențială. Cozonacul a ajuns o afacere. Nu e tocmai ieftin atunci când e făcut cu ingrediente de înaltă calitate, dar e căutat și apreciat.
Dacă nu vrei să dai o grămadă de bani pe un cozonac "premium" ca în nordul Moldovei, iată cum îl poți prepara chiar tu, urmărind instrucțiunile de mai jos.
Retetele de cozonac pot varia în funcție de tradiții locale și preferințele fiecărui bucătar. Noi vă oferim o rețetă de cozonac tradițional așa cum este pregătit în Suceava:
Ingrediente:
1 kg făină
250 g zahăr
4 ouă
200 ml lapte
150 g unt
20 g drojdie proaspătă
coajă rasă de la o lămâie
un praf de sare
vanilie (opțional)
200 g nucă măcinată
200 g stafide
zahăr pudră pentru presărat
Instrucțiuni:
Într-un bol mic, dizolvă drojdia în laptele călduț. Adaugă o lingură de zahăr și 3-4 linguri de făină. Amestecă bine. Lasă maiaua la crescut într-un loc cald până când începe să facă bule.
Într-un castron mare, amestecă făina cu sarea și zahărul. Adaugă maiaua, ouăle, untul topit, coaja de lămâie și vanilia (opțional).
Păstrează puțin lapte pentru a adăuga, dacă este necesar, dacă vrei să obții un aluat moale.
Frământă bine aluatul până când este elastic și se desprinde de marginile castronului.
Acoperă castronul cu un șervet curat și lasă aluatul la crescut într-un loc cald timp de 1-2 ore sau până când își dublează volumul.
Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară și unge-l cu unt topit. Presară nucă măcinată și stafide uniform pe suprafața aluatului. Rulează aluatul strâns pentru a forma cozonacul.
Așează cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Lasă-l la crescut încă 30 de minute.
Încălzește cuptorul la 180°C și coace cozonacul timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când este rumenit frumos.
După ce s-a răcit, presară zahăr pudră peste cozonac.
Acum te poți bucura de un delicios cozonac tradițional, asemănător cu cel pregătit în zona Sucevei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Fructul pe care japonezii îl mănâncă pentru a-și proteja memoria
- SUA încetează furnizarea de rachete Patriot către Ucraina: Spania și Japonia intervin
- Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. Laurențiu Neculaescu (AFM): Documentul care e obligatoriu la decontare / video
- Incendiu puternic în zona Aviației din Capitală / Galerie foto - video. Update: A fost emis RO-ALERT
- Florin Piersic a fost operat de urgență. Medicii i-au descoperit o infecție la genunchi
- Firmele chineze se retrag "în subteran" în privința plăților către Rusia. Băncile nu mai au încredere - Reuters
- Ce este „Slow living”-ul și cum poate redefini calitatea vieții în era modernă
- Cozonac fără frământare. Iese pufos și nici nu te mai chinui
- Rabla Clasic și Rabla Plus. Neculaescu (AFM): Banii pentru mașini clasice, în scădere / Cât primești dacă îți cumperi o mașină electrică
- Traian Băsescu - Marian Vanghelie, ceartă în direct! ”Vedeți ce spuneți că eu am înregistrări”/ ”O să iasă la lumină”. Fostul președinte a închis telefonul