Rețeta de chec pufos cu cacao
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Dacă ți-e poftă de un chec pufos și aromat, ai la dispoziție rețeta pe care o căutai. Ți-am pregătit-o, doar să te apuci de treabă.

Ingrediente

2 plicuri zahăr vanilat bourbon
5 ouă mici
200 gr făină
200 gr zahăr
1 linguriţă praf de copt
2 linguri cacao
4 linguri ulei
1 praf de sare
pentru ornat câteva alune de pădure

Cum se prepară

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi batem albuşurile cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului. Când albuşurile au devenit spumoase, adăugăm zahărul vanilat bourbon şi zahărul tos până când obţinem o spumă tare şi lucioasă, potrivit bucataras.ro.

Gălbenuşurile se amestecă cu uleiul, ca la maioneză, se toarnă câte puţin şi se pun peste albuşurile bătute spumă, amestecând de jos în sus cu o spatulă. Se amestecă faina cu praful de copt şi se pune peste amestecul de albuşuri şi gălbenuşuri lingură cu lingură, amestecând tot cu spatula cu mişcări largi de jos în sus pentru a nu scoate aerul din albuşuri. Împărţim compoziţia formată în două şi într-una din ele punem cacaoa pe care am amestecat-o bine cu 2-3 linguri de apă caldă.

Într-o tavă mare de cozonac tapetată cu hârtie de copt (eu am folosit forme cumpărate din hârtie) începem să formăm checul. Punem în tavă, cu o lingură, din compoziţia albă şi peste din compoziţia cu cacao și tot așa până terminăm ambele compoziții. Dăm checul la cuptor, în aragazul încins înainte la 180°c, pentru 30-40 minute, până ce checul e bine copt. Când e pe jumătate copt, poți pune peste el câteva alune de pădure. La sfârşit, se face testul cu scobitoarea.

BONUS: Prăjitură scoțiană

Ingrediente

 - 500 g de făină

- 170 g de unt

- ¾ pahar de zahăr

- 5 linguri de ulei

- 1 linguriță de nucșoară

- 320 ml de lapte

- 1.5 lingurițe de drojdie

- 4 linguri de miere

- 0.5 linguriță de ghimbir

- 2 lingurițe de scorțișoară

Cum se prepară

Încălziți un pic laptele și dizolvați drojdia în el. Apoi adăugați 1-2 linguri de zahăr și lăsați să stea un pic. Cerneți făina și adăugați-o în masa de drojdie, turnați o lingură de ulei și adăugați 50 g de unt moale. Frământați aluatul și puneți-l la loc cald pentru 1.5 ore, scrie bucatarul.eu.

Puneți într-o cratiță 60 g de unt, zahărul rămas și 2 linguri de miere. Puneți amestecul la foc, aduceți-l la fierbere și lăsați-l să se încălzească până când va deveni de culoare maro. Luați-l apoi de pe foc. Turnați caramelul obținut într-o formă de copt cu borduri înalte.

Preparați umplutura: topiți untul rămas, adăugați scorțișoara, ghimbirul, nucșoara, mierea rămasă și amestecați ingredientele până la omogenizare. Adunați aluatul și întindeți-l sub formă de dreptunghi. Tăiați aluatul cu cuțitul în fâșii cu lățimea de aproximativ 5 cm. Puneți umplutura pe fâșii cu ajutorul unei pensule de bucătărie. Rulați fâșiile sub formă de spirală și așezați-le în forma de copt deasupra caramelului.

Aplatizați ușor partea de sus a prăjiturii, ca să se distribuie uniform aluatul. Lăsați prăjitura să crească timp de 20 de minute. Puneți forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute. Scoateți imediat prăjitura din cuptor și întoarceți-o pe un platou, ca să nu se întărească caramelul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel