Restricțiile din valul 4 în România. Revine carantina de noapte? Cîțu, anunțul serii, după propunerea USR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Premierul Florin Cîțu a spun care sunt condiţiile în care restricțiile de noapte ar putea reveni. 

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre restricțiile care vor fi introduse de la 1 august, dar şi despre condiţiile în care ar reveni restricţiile de noapte. 

„Nu se vor schimba foarte multe. Majoritatea rămân așa cum au fost. Tot ceea ce se lansează, se lansează doar dacă ajungem la 1 la mie, la 2 la mie, acestea (n.r. - restricțiile) rămân oricum. În condițiile pe care le avem acum, în care nu avem o rată de infectare mare, dar dacă vorbim de 1 la mie, automat acestea dispar, deci nu se întâmplă multe lucruri. 

Masca rămâne în continuare la interior și în spații închise, nu sunt multe modificări în această decizie de la 1 august și vom vedea pe parcurs ce se întâmplă”, a declarat premierul Florin Cîțu, într-o intervenție la Digi24. 

Vaccinarea poate ajuta la evitarea valului 4

„Vreau să vă amintesc ce era înainte de valul 3. Atunci nu aveam un vaccin, vaccin ce poate opri această pandemie. Trebuie doar să mergem să ne vaccinăm, este foarte important”, a mai spus premierul. „Acest val 4 nu ar trebuie să se întâmple, trebuie doar să mergem să ne vaccinăm. În același timp trebuie să fim pregătiți”, a mai spus acesta. 

În cazul în care numărul de îmbolnăviri va crește, așa cum este estimat, iar la sfârșitul lunii septembrie vor fi 1.500 de îmbolnăviri pe zi, există probabilitatea reinstituirii unor restricții. 

„Revenim la condițiile pe care le aveam inițial. Unele dintre ele nu vor fi ridicate, dar unele vor fi ridicate. Să nu uităm, avem un lucru foarte important. Avem familii cu persoane vaccinate. Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate. Sunt persoane vaccinate, care au înțeles mesajul și atunci va trebui să vedem. Ce aveam atunci, pragurile de 1 la mie, 2 la mie, 3 la mie, era pentru populația României care nu era vaccinată. Astăzi vorbim de populația României care este vaccinată și de populația României care nu este vaccinată și care sper că în perioada următoare se va vaccina”, a mai spus premierul. 

Restricții pentru toți românii

Florin Cîțu a fost întrebat dacă unele restricții se vor adresa doar persoanelor nevaccinate. 

„Nu, acest lucru nu poți să îl faci, de aceea unele lucruri le vom face pentru toată lumea. Circulația noaptea de exemplu, se poate restricționa, nu spun că vom ajunge acolo. De exemplu, nu vrem să facem asta doar pentru vaccinați și nevaccinați. La restaurant va trebui să ne gândim dacă vom permite accesul persoanelor vaccinate, cu test sau a celor care au trecut prin boală”, a elaborat Florin Cîțu. 

„Colegii mei au venit cu mai multe soluții. Propuneri, nu soluții. Eu vreau să vă spun că voi face ce am făcut și data trecută. Au fost multe propuneri pe masă, dar le-am ales pe cele mai bune. Și atunci veniseră pe masă propuneri de la Ministerul Sănătății, de exemplu să carantinăm Bucureștiul, să închidem magazinele la ora 3 și așa mai departe. Am ales, zic eu, și s-au văzut rezultate, niște opțiuni care nu au închis nici economia și au stopat valul 3. (...) Eu nu voi închide piețele agroalimentare, asta să fie foarte clar. Nu voi închide mallurile. Nu voi închide economia, asta este iarăși foarte clar”, a mai adăugat prim-ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel