Restricții pe importurile de alimente din Ucraina. Acord provizoriu în UE
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Reuters anunță că s-a ajuns la un acord provizoriu împotriva importurilor de alimente ucrainene în UE.

Uniunea Europeană a convenit provizoriu luni asupra restricțiilor privind importurile de alimente din Ucraina, despre care spun unele state membre că au destabilizat piețele agricole ale blocului.

Factorii de decizie ai UE s-au luptat să ajungă la un acord timp de săptămâni cu privire la limitele de acces fără taxe vamale pentru produsele ucrainene, pe fondul protestelor fermierilor împotriva importurilor ieftine, cu unele state, precum Polonia, blocând frontiera cu Ucraina și vărsând grâu ucrainean pe șinele căilor ferate.

Legislatorii UE și Belgia, care deține președinția rotație de șase luni a UE, au transmis că au ajuns la un acord cu privire la aceste restricții. Totuși, acest lucru va necesita încă aprobarea celorlalte state membre ale UE și a Parlamentului European.

Comisia Europeană a propus în ianuarie prelungirea accesului fără taxe vamale până în iunie 2025, dar cu o așa-numită frână de urgență pentru carne de pasăre, ouă și zahăr, pentru a aplica tarife dacă importurile depășesc media din anii 2022 și 2023.

De atunci, s-au adăugat ovăzul, porumbul, grâul și mierea, iar media va fi calculată inclusiv pentru a doua jumătate a anului 2021. În acel an, care a fost înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, importurile au fost mult mai mici din cauza aplicării tarifelor.

Legislatorii UE și Belgia au convenit asupra acestei formule luni, a declarat un diplomat al UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel