Restricţii în pandemie. Opt animale care au perfecţionat DISTANŢAREA SOCIALĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Jaguar - sursa: pixabay
Jaguar - sursa: pixabay
Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) a făcut o listă cu mai multe animale ale căror comportamente sociale le transformă în experte la autoizolare.

Oamenii sunt fiinţe sociale, însă criza coronavirusului ne-a forţat să petrecem mai mult timp în casă, singuri, bazându-ne doar pe comunicarea digitală. 

Pentru multe specii de animale, însă, autoizolarea nu este un concept nou. Este în instinctul lor. Acestea interacţionează cu alte animale doar pentru nevoi de bază: mâncare şi reproducere. 

Ţestoasele marine

Trăiesc în oceane de mai bine de 100 de milioane de ani. Ţestoasele marine sunt navigatori excelenţi, în unele cazuri înotând mii de kilometri pentru a găsi un loc de hrană şi pentru a-şi depune ouăle. Interacţionează cu alte ţestoase doar pentru perioade scurte, când vine vorba de reproducere. De altfel, nici ouăle nu sunt păzite de ţestoasă, acestea fiind abandonate imediat după depunere. 

Balena albastră 

Este cel mai mare animal de pe planetă şi cutreieră oceanele liberă, înotând doar ocazional în grupuri. Cu inima de dimensiunea unui Volkswagen Beatle şi un stomac în care pot intra 3 tone de mâncare zilnic, balena albastră îşi arată independenţa prin modul în care comunică. Spre exemplu, în perioada de împerechere, aceşti giganţi solitari folosesc sunete de până la 188 decibeli pentru a se chema una pe alta de la distanţe uriaşe. 

Leopardul de zăpadă 

Animal solitar, prădător aproape invizibil, leopardul de zăpadă este de regulă activ doar la răsărit şi la apus şi poate ucide prăzi care cântăresc de trei ori mai mult decât el. Aceste feline timide nu se tem de traiul în singurătate. De altfel, aceste animale sunt văzute în grupuri doar în sezonul de împerechere sau când o femelă are grijă de puii ei, scrie The Guardian. 

Ursul polar

Ursul polar este cel mai mare carnivor terestru al planetei şi îşi petrece zilele înconjurat de apă şi de gheaţă. Ursul polar este antisocial, conform specialiştilor, fiind interesat doar de împerechere, vânătoare şi de creşterea puilor, în cazul femelelor. Masculii pleacă la o săptămână după împerechere. 

Jaguarul 

La fel ca leopardul de zăpadă, şi jaguarul duce o viaţă solitară. Totul până în perioada de împerechere, când o pereche de jaguari se poate împerechea de până la 100 de ori pe zi. Jaguarul preferă să vâneze singur şi poate fi găsit de regulă în copaci, aşteptând următoarea pradă. 

Urangutanii 

În sălbăticie, urangutanii sunt animani solitare, deşi sunt cunoscuţi pentru inteligenţa de care dau dovadă. Doar femelele fac excepţie, pentru că după ce nasc, au grijă de pui timp de şapte ani. 

Panda uriaş 

Carismaticul urs panda este un animal paşnic şi singuratic. Se pricepe să se urce în copaci şi poate petrece până la 14 ore pe zi pentru a se hrăni. Se crede că simţul mirosului extrem de dezvoltat este cel care îi ajută pe urşii panda să evite contactul social cu alte animale. 

Ornitorincul 

Ornitorincul australian îşi petrece zilele mâncând crustacee şi plante pe fundul râurilor şi lacurilor sau odihnindu-se în bârlog. Timid prin natură, ornitorincul e mai mult decât fericit să îşi trăiască singur toată viaţa şi se alătură altor ornitorinci abia în sezonul de împerechere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel