Urmărește emisiunea live
Restricții de urgență cerute de Comisia Europeană privind rețelele 5G
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Z/Pexels
Fotografie de la Z/Pexels
Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei responsabilă cu problemele digitale, cere impunerea de restricții ”în regim de urgență”.

Comisia Europeană a cerut joi țărilor membre UE să reducă riscurile asociate cu echipamentele de telecomunicații chinezești în rețelele 5G, denumind Germania în special drept țară care trebuie să implementeze liniile directoare comune de securitate 5G ale blocului.

”Îndemnăm statele membre care nu au impus încă restricții furnizorilor cu risc ridicat să facă acest lucru fără întârziere, în regim de urgență”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei responsabilă cu problemele digitale.

”Un număr de țări au adoptat o legislație, dar nu au pus-o în vigoare... A face ca aceasta să funcționeze este și mai bine”, a spus ea.

2. Margrethe ... (margrethe-vestager--vicepresedintele-executiv-al-comisiei-europene_14948900.jpg)

Descriere: Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei responsabilă cu problemele digitale. Sursa Agerpres.

Întrebată dacă Germania, unde operatorii precum Deutsche Telekom și Vodafone s-au bazat foarte mult pe echipamentele gigantului chinez Huawei în ultimul deceniu, este o preocupare deosebită, Vestager a spus: ”Nu este doar Germania, ci este și Germania”.

În 2020, țările europene au convenit asupra unui set de măsuri numite 5G Security Toolbox pentru a reduce dependența lor de ”vânzătorii cu risc ridicat” pentru viitoarele rețele de telecomunicații, în ceea ce a fost văzută în general ca o politică de a reduce achizițiile de echipamente de la Huawei, scrie Politico.

Berlinul a adoptat anul trecut o lege care permite ministerelor să intervină în contractele de telecomunicații cu Huawei, dar legea lasă guvernului multă libertate de apreciere în modul în care impune restricții. Noul guvern al cancelarului Olaf Scholz era de așteptat să adopte o poziție mai dură față de China, dar până acum nu a intervenit prea mult în dependența companiilor de telecomunicații de Huawei.


Canada interzice Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său

Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, a anunţat joi guvernul premierului Justin Trudeau, transmite AFP.

Această decizie mult aşteptată fusese amânată de guvernul canadian din cauza tensiunilor diplomatice dintre Ottawa şi Beijing din ultimii ani.

'Ne anunţăm intenţia de a interzice produsele şi serviciile Huawei şi ZTE în sistemele de telecomunicaţii din Canada', a declarat ministrul industriei François-Philippe Champagne într-o conferinţă de presă. 'Acest lucru urmează unei revizuiri complete de către agenţiile noastre de securitate şi în consultare cu cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri', a adăugat el.

Statele Unite au exclus deja Huawei de la implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj sau sabotare a reţelelor occidentale, acuzaţii pe care gigantul chinez de telecomunicaţii le neagă. Alţi aliaţi ai Canadei care au urmat exemplul SUA sunt Regatul Unit, Japonia, Australia şi Suedia.

Relaţia diplomatică dintre Canada şi China s-a înrăutăţit la sfârşitul anului 2018 odată cu arestarea, la Vancouver, a directoarei financiare a Huawei, fiicei fondatorului companiei chinezeşti. Incidentul a marcat începutul unei crize diplomatice majore între cele două ţări, cu detenţia paralelă în China a doi canadieni. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel