Restricții asupra gunoiului de grajd în agricultură: pune în pericol calitatea apei
n Olanda, derogarea de la limitele UE nu a funcționat și guvernul se gândește să reducă treptat utilizarea acesteia. O măsură care ar putea afecta în curând și alte țări.
Uniunea Europeană schimbă politica îngrășămintelor din Țările de Jos. De ani de zile, fermierii olandezi au reușit să răspândească mai mult îngrășământ decât cei din alte țări din bloc, datorită dimensiunii reduse a teritoriului olandez. Dar această excepție de la reguli va fi eliminată treptat în următorii trei ani, au declarat surse apropiate cabinetului pentru Nos și De Telegraaf citate de Agrifood.
Cerințe stricte au fost stabilite de Bruxelles pentru derogarea olandeză. De exemplu, calitatea apei trebuia să se îmbunătățească, dar s-a deteriorat de-a lungul anilor. Potrivit proiectului de acord, fermierii care profită de excepție vor trebui să aplice mai puțin gunoi de grajd începând cu anul viitor. Din 2026 regulile vor fi apoi aceleași ca și în celelalte țări ale UE. Prin urmare, schimbarea va fi treptată, ca și cum derogarea ar expira cu efect imediat, fermierii olandezi ar avea imediat un surplus gigantic de gunoi de grajd.
Cu toate acestea, chiar dacă tranziția este graduală, aceste surplusuri vor cauza pagube economice semnificative companiilor afectate, întrucât costurile de eliminare se pot ridica la mii de euro pe an. Vor exista compensații financiare pentru fermierii afectați, deși nu se știe încă cum va fi implementat acest lucru.
Conform standardelor europene, fermierii nu pot răspândi mai mult de 170 de kilograme de azot din gunoi de grajd animal pe hectar de teren. Cu toate acestea, o limită mai mare se aplică în prezent fermierilor olandezi, precum și omologilor lor din Danemarca, Germania, Irlanda și părți din Belgia și Italia.
Citește și:
Premieră în UE: Obligativitatea introducerii camerelor de supraveghere în abatoare
Abatoarele spaniole vor trebui să instaleze sisteme de supraveghere video pentru a se asigura că animalele nu sunt maltratate înainte de a fi ucise.
Regulamentul, care face ca Spania să fie prima țară din UE care a făcut obligatorie instalarea de camere în acest tip de sisteme, îndeplinește cerințele care decurg din strategia europeană Farm to fork, prezentată la începutul anului 2020, cu care Bruxelles-ul urmărește să treacă la un model alimentar mai echitabil, durabil și mai prietenos cu mediul, potrivit unui articol publicat de Agrifood.
Potrivit Guvernului spaniol, utilizarea camerelor de luat vederi va face posibilă efectuarea de verificări suplimentare față de cele efectuate până acum în abatoare.
Cel mai inovator aspect este că implementarea camerelor va fi obligatorie în toate abatoarele, indiferent de dimensiunea acestora. Regulamentul acordă abatoarelor mari o perioadă de un an pentru a se adapta, în timp ce cele mici vor avea doi ani pentru a face acest lucru.
Noua legislație va permite stabilirea unor instrumente de control suplimentare pentru a se asigura că, în toate abatoarele spaniole, inclusiv în abatoarele mobile, suferința animalelor este redusă la minimum, în timpul descărcării, transferului, așternutului sau asomării animalelor.
Pentru executivul iberic, acesta este un regulament ”care plasează Spania în fruntea Europei în acest sector și care, pe lângă garantarea bunăstării animalelor pe durata șederii lor în abatoare, îmbunătățește și garanțiile de siguranță alimentară pentru consumatori”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News