Restricţii, CONTROVERSĂ cu ora 23.00. Poliţist vs cetăţean, cine are dreptate
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
Regula ca nimeni să nu mai se afle pe stradă fără a avea o declaraţie pe propria răspundere pe care să fie bifat motivul justificat pentru care nu e în casă la acea oră ridică şi o serie de semne de întrebare cu privire la modul în care poate fi aplicată regula.

Am primit pe adresa redacţiei un mesaj din partea unui cititor care ne-a întrebat ce se întâmplă dacă se află pe stradă, ceasul său arată că ora este 22.50, nu are telefonul mobil la el pentru a verifica ora, iar poliţistul care îl opreşte şi îi cere declaraţia pe propria răspundere (pe care nu o are, deoarece el ştie ca nu e trecut de ora 23.00 şi nu e obligatorie) susţine că, de fapt, ceasul cetăţeanului nu funcţionează corect, iar ora este 23.05. 

I-am prezentat speţa purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Ciprian Romănescu. Iată ce ne-a explicat acesta:

 
"Poliţistul se ghidează după ora României, în niciun caz nu o să ţină cont de ce altceva afişează ceasul unei persoane. Până la urmă, ceasul poate fi manipulat de aşa natură încât poţi seta ce oră vrei. Poţi umbla cu un ceas defect tot timpul. Cât priveşte ora după care se ghidează poliţistul, există telefoane mobile - atât iOS cât şi Android care sun reglate din sistem şi afişează, automat, ora corectă, la secundă.

Pe de altă parte, poliţistul îl amendează sau îi dă un avertisment - în funcţie de gravitate, asta rămâne la latitudinea sa - iar dacă persoana se consideră neîndreptăţită de acest lucru, poate ca în 15 zile de la momentul în care a fost sancţionat să meargă să facă contestaţie la procesul verbal.

Având în vedere ceea ce se întâmplă în întreaga lume cu această pandemie, cred că lumea ar trebui să fie atentă, să se informeze asupra restricţiilor impuse în anumite localităţi şi, astfel, să nu rişte o sancţiune sau un avertisment". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel