Restricție totală la cumpărarea de terenuri în România de către străini. Avertismentul ministrului Agriculturii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ACHIM IRIMESCU, ministrul Agriculturii, atrage atenția asupra unei solicitări venite din partea unor fermieri, potrivit căreia străinii să aibă restricție totală la cumpărarea de terenuri agricole în România. Oficialul Guvernului Cioloș, invitat la interviul DC News LIVE , a precizat că se poate da curs unei asemenea cereri, însă imediat țara noastră va intra  în procedură de  infringement.

Ministrul Agriculturii a declarat că situația privind vânzarea de terenuri agricole din România străinilor "este destul de complexă, în contextul în care, după datele Ministerului Agriculturii, circa 1 milion de ha au fost vândute mai ales cetățenilor europeni. Cea mai recenta achiziție, fermieri olandezi care au cumpărat 120.000 de ha, dar care lucrează cu forțe de muncă din România, utilaje de ultimă generație și chiar se preocupă de obținerea unor producții superperformante.

Dar așa cum spunea și premierul Cioloș, trebuie să înțelegem un lucru: pământul este patrimoniu național și este foarte important cum îl gestionăm. În aces sens sunt discuții mari. În Parlament sunt 4 poiecte de legi pentru vânzarea terenurilor. De când este în vigoare Legea 17 cu vânzarea terenurilor, din 2014, nu s-a vândut practic. Sunt oferte de niște zeci de mii de ha, dar până în prezent nu s-a vândut nimic.

Citește și: Adevărul despre creșterea prețurilor alimentelor în România. Ministrul Agriculturii dă explicații 

Sunt anumiți fermieri care doresc restricție totală la europeni la achiziția terenurilor din România, dar să nu uităm că pe libera circulație a capitalurilor nu putem interzice acest lucru. Sigur, putem s-o facem, dar imediat vom intra în infringement. Și atunci trebuie să găsim soluții astfel încât să ne asigurăm că terenul ajunge la cei care vor să-l lucreze și să avem o piață corectă. Spre exemplu, datorită vânzării trenurilor, eu nu susțin că asta este soluția cea mai bună, dar în mediul concurențial a ajuns în Vestul țării chiar și până la 10.000 de euro pe ha. Și cei care au vândut cu câțiva ani în urmă când era și 100 de euro pe ha, sigur că regretă acum. Sunt presiuni. S-a dorit de exemplu aplicarea unei restricții: să aibă reședință cine cumpără terenul agricol acolo unde e terenul agricol. Este o glumă. Dacă un tânăr a lucrat în Spania sau în Anglia și vine cu niște zeci de mii de euro și vrea să se stabilească la țară, ce facem? Îi interzicem să cumpere câteva ha ca să-și facă o fermă? Trebuie să fim foarte atenți în sensul acesta", a semnalat ministrul Agriculturii, care a amintit de modelul legislativ "foarte interesant" din Franța privind această temă. 

"Statul are o agenție care are drept de preempțiune și analizează dacă cel care vrea să cumpere teren este bine intenționat și atunci îi dă dreptul să achiziționeze sau nu. Asta vrem să facem și noi. Din păcate, fermierii noștri nu au înțeles. Sunt fermieri care cer interdicție totală pentru străini. Pe hârtie nu poți să scrii așa ceva, ești parte a Uniunii Europene, si nu poti s-o faci, numai sa stii sigur ca a doua zi intram in ingringement. Pe partea de vânzarea terenurilor, ar trebui să implicăm Agenția Domeniile Statului care mai are circa 320.000 de ha pe care le arendează an de an și care noi ne-am fi dorit să creștem redevența, pentru că sunt producători agricoli fermieri care plătesc doar 400 de kg echivalent pe ha și a ajuns în multe locuri la 1500. Deci, pe terenuri private plătesc 1500, iar pe terenul de la stat se plătește 400. Am spus, creștem redevența și cu banii pe care îi încasăm diferență cumpărăm terenuri și dăm la tineri cu titlu gratuit câte 5 ha așa cum a propus Parlamentul", a explicat ministrul Irimescu.

Vezi declarația integrală de la minutul 27:43

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel