Respectul britanicilor pentru democrație s-a diminuat după Brexit și „dezastrul” tripletei de premieri din 2022, avertizează președintele Camerei Comunelor din Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Respectul oamenilor pentru democrație s-a diminuat după Brexit și pe parcursul unui 2022 plin de tulburări politice, în care Regatul Unit a fost guvernat de trei prim-miniștri, a declarat Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor.  

Deputatul laburist care menține ordinea în Camera Comunelor a spus că Westminsterul „nu a mai văzut așa ceva până acum” cu „dezastrul” adus de către trei prim-miniștri în decurs de trei luni, scrie The Guardian.

El a lăudat parlamentul pentru procesiunile venite în urma morții Reginei Elisabeta a II-a, care au fost „foarte, foarte emoționante”. Dar oamenii au fost dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat în politică, „întrebându-se ce se întâmplă cu democrația noastră”.

Într-un interviu acordat către BBC Radio 4, el a spus: „Oamenii au devenit foarte nemulțumiți... Brexitul a divizat țara, a divizat familiile și respectul oamenilor pentru o democrație s-a diminuat. Și, desigur,  ceea ce s-a întâmplat anul acesta nu a ajutat cauza (democrației).”

El a descris experiența unei uși rotative „bizare” a miniștrilor din Comune, spunând „nu am știut niciodată cine va fi la cutia de expediere”.

„Singurul lucru care a fost în continuitatea parlamentului am fost eu. Eram fără miniștri, nu-ți venea să crezi. Nu am mai văzut așa ceva. Dacă vorbești cu istorici, vorbești cu politicieni de rang înalt, nimeni nu a mai văzut așa ceva până acum”, a spus Hoyle.

Cu încrederea în politică erodata de scandalurile erei Boris Johnson și Partygate, Rishi Sunak a promis să aducă o nouă eră a responsabilității în politică. El a numit un nou consilier pe interese ministeriale, Sir Laurie Magnus, chiar înainte de Crăciun.

Cu toate acestea, Eric Pickles, un fost ministru conservator al cabinetului, a declarat marți că guvernul trebuie să meargă mai departe în înăsprirea sistemului care monitorizează miniștrii, consilierii speciali și funcționarii publici de rang înalt. Ei ar obține, în mod suspect, locuri de muncă profitabile în sectorul privat imediat după ce își părăsesc mandatul, ceea ce stârnește îngrijorări cu privire la integritatea exercitată în timpul mandatelor acestora.

În urmă cu mai bine de un an, Lord Pickles a propus schimbarea sistemului, astfel încât miniștrii și funcționarii publici înalți să fie nevoiți să ofere motive mai clare pentru care e mai oportun ca ei să preia orice numiri propuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel