Reputatul general american Robert E. Wheeler: Aceasta e singura cale prin care Vladimir Putin poate câștiga dacă va continua războiul / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
România e foarte aproape de zona frontului din Ucraina. Suntem la doar câțiva kilometri distanță de Insula Șerpilor unde au avut loc în ultimele luni bătălii aprige. Lumea vorbește de amenințarea nucleară rusă, care e reală.

În emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” realizată de Tudor Curtifan, reputatul general american Robert E. Wheeler a fost întrebat dacă este de părere că „Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, chiar și tactice, ori undeva în zona Mării Negre”.

„Cred că ceea ce auziți de la guvernul rus, de la purtătorii de cuvânt de la Kremlin, are un singur scop: Încearcă să fisureze solidaritatea Europei și a SUA în sprijinirea Ucrainei. După cum ați văzut e un sprijin uriaș pentru Ucraina, în Europa, în SUA. Întreaga Alianță Nord Atlantică sprijină Ucraina. Vladimir Putin încearcă să fisureze această unitate deoarece știe că aceasta e singura cale prin care poate câștiga dacă va continua războiul. Vrea să folosească iarna pentru a-și recupera pierderile, pentru a putea să cauzeze suferință în Europa folosindu-se de manipularea prețului gazului cu scopul de a fisura solidaritatea europeană. Un mod de a face acest lucru e instaurarea fricii. E un război informațional prin instaurarea fricii. Rusia are opțiunea nucleară, dar nu o văd folosind-o. Cred de fapt că retorica nucleară e în descreștere. Cred că amenințarea a mai scăzut. Dar nu cred că va dispărea niciodată într-un procent de 100%. Opinia mea e însă că aceste amenințări au ca scop fisurarea sprijinului față de Ucraina și față de poporul ucrainean. E parte a războiului informațional și a modului în care acționează state disperate precum e Rusia”, a spus reputatul general american Robert E. Wheeler la DefenseRomania și DC News. 

Robert E. Wheeler, cu o carieră de peste 32 de ani în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, a condus de-a lungul timpului, din postura de director adjunct, departamentul Information Officer for Command, Control, Communications/Computers (C4) din cadrul Departamentului Apărării din SUA.

În prezent este consilier senior în cadrul companiei internaționale Jones Group International.

Prezent în România, reputatul general american Robert E. Wheeler a acceptat invitația DefenseRomania.

Vedeți mai multe aici:

CITEȘTE ȘI: Război Rusia - Ucraina. Generalul maior american stele Robert E. Wheeler: Nu cred că trebuie să ratăm oportunitatea unei păci negociate

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel marţi primarilor francezi să furnizeze ajutor ţării sale pentru a împiedica Rusia să utilizeze frigul acestei ierni "drept armă de distrugere în masă" într-un mesaj difuzat la congresul Asociaţiei primarilor din Franţa (AMF) la Paris, relatează AFP.

„Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă", a afirmat preşedintele ucrainean într-un mesaj video difuzat online subtitrat în cursul unui omagiu adus Ucrainei de AMF cu ocazia congresului său la care a participat şi o delegaţie de aleşi ucraineni.

„Pentru a supravieţui acestei ierni şi a nu permite Rusiei să transforme frigul în instrument al terorii şi al supunerii avem nevoie de multe lucruri", a explicat Zelenski, menţionând în special „generatoare de diferite capacităţi", ajutoare pentru deminare şi material pentru pompieri, salvatori şi medici".

„Vă solicit să fiţi foarte concreţi în ajutor şi susţineţi împotriva terorismului oraşele şi comunităţile noastre", a adăugat el.

Preşedintele AMF, David Lisnard (membru al partidului Republicanii, de dreapta), care s-a deplasat în Ucraina în săptămânile ce au urmat începutului ofensivei ruse, a invitat mai mulţi aleşi ucraineni la congresul asociaţiei sale pentru a le exprima „admiraţia noastră, solidaritatea noastră şi sprijinul nostru".

Primarul Liovului, Andrei Sadovi, care face parte din delegaţia ucraineană prezentă la congres, adusese anterior un omagiu lui David Lisnard pentru că "a fost unul dintre primii politicieni străini care s-a deplasat fizic în Ucraina" şi astfel a „pecetluit o prietenie nemuritoare între cetăţenii francezi şi cei ucraineni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel