Republicanii au câștigat postul de guvernator în Virginia, un stat cu tendință democrată în ultimii ani
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Republicanii au câștigat postul de guvernator în Virginia, un stat cu tendință democrată în ultimii ani 
  /   Sursă foto: Facebook Glenn Youngkin
Republicanii au câștigat postul de guvernator în Virginia, un stat cu tendință democrată în ultimii ani / Sursă foto: Facebook Glenn Youngkin
Un candidat republican a fost ales guvernator al statului american Virginia, ceea ce reprezintă un eșec pentru democrați înaintea alegerilor naționale pentru Congres de anul viitor.

Glenn Youngki, un om de afaceri din SUA, a reușit să câștige alegerile pentru a deveni guvernator al statului Virginia. Bărbatul de 54 de ani a urcat în sondaje în săptămânile premergătoare alegerilor, reducându-și diferența față de fostul guvernator Terry McAuliffe, după care a câștigat teren față de contracandidatul său în rândul multor alegători.

Oamenii s-au dovedit esențiali pentru victoria lui Youngkin într-un stat sudic care a avut tendința democrată în ultimii câțiva ani. Fostul președinte Donald Trump, care l-a susținut pe Youngkin, a pierdut Virginia în candidatura sa pentru realegerea prezidențială din 2020, cu 10 puncte procentuale.

Rezultatul alegerilor este văzut pe scară largă ca un barometru al direcției politice a statului în direcția curselor intermediare din 2022, care va decide controlul asupra Congresului SUA – și odată cu acesta, viitorul agendei politice a președintelui Joe Biden.

Fostul guvernator a fost democrat

Youngkin îi va succeda guvernatorului ieșitor Ralph Northam, un democrat. Conform legii statului Virginia, guvernatorii nu pot îndeplini mandate consecutive. McAuliffe, 64 de ani, a fost guvernator din 2014 până în 2018.

Concursul dintre Youngkin și McAuliffe s-a concentrat în mare măsură pe războaiele culturale politice.

Youngkin s-a declarat un avocat al părinților care doresc să aibă un cuvânt de spus în programele școlare, un mesaj menit să atragă în mod special alegătorii din suburbii, pentru care educația este o problemă importantă.

El a promis că va interzice predarea „teoriei rasei critice”, un cadru legal care examinează modul în care rasismul modelează legile și politicile SUA, ignorând faptul că școlile din Virginia nu predau materia.

Agenda lui Youngkin s-a axat, de asemenea, pe probleme despre care republicanii anticipează că vor determina prezența la vot în 2022, cum ar fi siguranța publică, integritatea alegerilor și libertatea în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirus.

Youngkin a atras critici aspre din partea democraților atunci când a ezitat inițial să denunțe insistențele lui Trump că alegerile din 2020 au fost „furate”. Youngkin a spus mai târziu că Biden a câștigat în mod legitim, dar apoi a cerut un audit al aparatelor de vot din Virginia, o mișcare care i-a determinat pe democrați să-l acuze că a validat teoriile conspirației electorale ale lui Trump, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel