Data actualizării:
Data publicării:

Republica Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu UE, în ciuda Moscovei (Financial Times)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt la un pas să își crească cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent. Mai mult, Chișinăul sfidează avertismentele Rusiei, scrie Financial Times, care prezintă o propunere a UE.

Acest plan al Uniunii Europene, care urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, spune că Republica Moldova va spori schimbul de informații cu Uniunea Europeană. Va face exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al UE.

Inițiativa de 'parteneriat de securitate și apărare' cu Bruxelles-ul vine în pofida avertismentelor repetate ale oficialilor din Rusia că Republica Moldova ar putea avea aceeași soartă ca și Ucraina dacă se va alinia cu Occidentul.

În luna martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a zis faptul că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei. Lavrov a spus fapul că Moscova va 'apăra' populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă 'să calce pe urmele regimului de la Kiev'.

Prin noul parteneriat de securitate cu Bruxelles, Republica Moldova va fi, de asemenea, integrată în 'inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune'.

Totodată, parteneriatul va căuta să crească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, conform documentului.

'Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE', a zis pentru Financial Times un oficial implicat în negocieri.

Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se dorește a fi semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au refuzat să comenteze informația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel