Republica Moldova va primi APĂ de la Iași
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Republica Moldova va primi APĂ de la Iași / Foto: Pixabay
Republica Moldova va primi APĂ de la Iași / Foto: Pixabay
Două raioane din Republica Moldova vor primi apă de la Iași.

Compania ApaVital a semnat contractul pentru alimentarea cu apă a mai multor localităţi din Republica Moldova printr-o conductă care va subtraversa râul Prut, scrie Ziarul de Iași. Lucrările, care vor fi executate de Casrep SRL (Iaşi), au o valoare de 1,5 milioane lei. Realizarea conductei va facilita alimentarea cu apă a 13 localităţi de peste Prut, care însumează 30.000 de locuitori, fiind vorba despre raioanele Ungheni şi Nisporeni.

„Este primul pas din acordul încheiat pe 20 mai anul trecut între guvernele României şi Republicii Moldova pentru construirea unor apeducte”, a spus şeful Consiliului Judeţean Costel Alexe.

Directorul ApaVital, Mihail Doruş, a precizat că planurile companiei pentru Republica Moldova mai cuprind încă trei subtraversări. În final, ApaVital ar urma să alimenteze cu apă circa 100 de localităţi din Republica Moldova, între care şi patru oraşe (Glodeni, Nisporeni, Ungheni şi Făleşti), respectiv peste 200.000 de beneficiari. 

„Pentru noi, alimentarea cu apă este prioritatea de bază la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării”, a declarat Andrei Spânu, viceprim-ministru în Guvernul Republicii Moldova, prezent ieri la Iaşi pentru a asista la semnarea contractului în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Culturii.

România ar putea sprijini Republica Moldova cu păcură dacă Gazprom oprește furnizarea de gaze

Joi, 20 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a discutat cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, "despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp", anunță Guvernul. 

"Convorbirea a avut loc în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a decis astăzi instituirea stării de urgență în sectorul energetic, în Republica Moldova, din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom.", precizează un comunicat. 

De asemenea, Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au vorbit și despre pregătirea următoarei ședințe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Ciucă a reiterat deschiderea şi disponibilitatea României de a sprijini Republica Moldova. vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel