Republica Moldova, stat candidat la UE. Eugen Tomac (PMP): România a susținut cu toată forța. Este firesc. Dincolo de Prut sunt tot români
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Eugen Tomac, europarlamentar și președinte PMP, și-a exprimat bucuria față de decizia Comisiei Europene privind acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat la UE.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac și-a exprimat bucuria față de decizia Comisei Europene de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat la UE:

„Zi decisivă pentru viitorul Republicii Moldova!

Republica Moldova a primit verde pentru integrare europeană din partea Comisiei Europene!

Comisia s-a pronunțat astăzi în favoarea acordării statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, în înțelegerea că cele două state vor parcurge o serie de pași concreți pentru integrarea efectivă.

Astfel, procesul de aderare este DESCHIS, iar cele două state candidate trebuie să adopte numeroase reforme, mai ales în domeniile bunei guvernanțe, a statului de drept şi a combaterii corupției.

Recomandarea Comisiei Europene urmează sa fie discutată şi votată de cele 27 de state membre UE în cadrul şedinţei Consiliului European ce va avea loc între 23-24 iunie, la Bruxelles.

România a fost primul stat care a susținut cu toată forța integrarea europeană a R. Moldova. Este firesc. Dincolo de Prut sunt tot români, iar locul lor este alături și împreună cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene“, a scris europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.

Maia Sandu: Moment important pentru Republica Moldova. Speranţa de care au nevoie cetăţenii

Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi este speranţa de care au nevoie cetăţenii noştri. Procesul va fi unul complex, dar suntem determinaţi să parcurgem acest drum, susţine Maia Sandu, după recomandarea CE ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la UE.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înţelegerea că ţara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiţiei, combaterea corupţiei, administraţia publică şi drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în faţa cetăţenilor şi ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârşitul anului 2022”, a scris vineri pe Facebook Maia Sandu.

Ea susţine că această recomandare vine la trei luni şi jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE şi consolidează aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

„Este şi un pas enorm, raportat la punctul în care ţara noastră se afla în relaţia cu UE acum un an sau acum trei ani. Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituţională a nivelului de pregătire generală şi în sectoare specifice a ţării noastre pentru calitatea de membră a UE, este şi principalul punct de referinţă pentru discuţia de la Consiliul European de săptămâna viitoare. Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene şi vor acorda ţării noastre statutul de ţară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi este speranţa de care au nevoie cetăţenii noştri. Ştim că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinaţi să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea ţării noastre în spaţiul valoric european, pe calea progresului şi a bunăstării”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel