Data actualizării:
Data publicării:

Republica Moldova și Ucraina, verde la negocierile de aderare la UE? Ce spune europarlamentarul Victor Negrescu

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Arhiva Foto
Arhiva Foto
Vești „pozitive” în privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit unor surse aruncate pe masă în decursul zilei de azi, subiectul începerii negocierilor aderării Ucrainei și Republicii Moldova ar putea să fie pus pe agenda summitului din 14 decembrie al Consiliului European de la Bruxelles.

Având în vedere sursele neoficiale, l-am contactat pe Victor Negrescu, europarlamentar din partea Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților, din Parlamentul European, pentru a cere eventuale lămuriri cu privire la acest aspect.

De notat este faptul că Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina.

Pe data de 14 decembrie 2023, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, Comisia Europeană ar înainta un raport ce privește începerea negocierilor de aderare. De asemenea, această etapă are loc, teoretic, după ce țările interesate îndeplinesc anumite condiții precizate de UE. Acestea privesc diferite aspecte ale unui stat, de la o economie sănătoasă și până la un sistem de justiție transparent.

Summitul din 14 decembrie al Consiliului European de la Bruxelles este confirmat și de europarlamentarul Victor Negrescu, potrivit căruia „ România și toți eurodeputații români sprijină începerea negocierilor de aderare la UE cât mai rapid cu putință. Republica Moldova a făcut reforme importante, consistente, care se apropie de această perspectivă. Comisia Europeană urmează, în câteva săptămâni, să prezinte un raport detaliat de progres cu o recomandare explicită în această privință. Republica Moldova are nevoie de acest mesaj pozitiv, sperăm să-l primească.”

Dar, înainte de a prezenta acest raport al începerii negocierilor, aceste țări trebuie să îndeplinească anumite condiții. De exemplu, în cazul Republicii Moldova sunt nouă. A trecut puțin peste un an de când aceste țări au solicitat aderearea și au primit primele condiții pentru a se pune problema negocierii aderării. Astfel, l-am întrebat pe europarlamentar dacă apreciază ca fiind îndeplinite într-un timp atât de scurt aceste condiționări:

„Comisia Europeană face această evaluare. Ea ne va spune raportul de progres, care este stadiul respectivelor state. Ei vor prezenta aceste aspecte, cu tot cu părțile pozitive, cât și negative. Dar, angajamentul european și al Republicii Moldova este acolo și e de necontestat. În privința negocierilor este complicat să avem o perspectivă personală.”

L-am întrebat pe europarlamentarul Victor Negrescu dacă, până la urmă, va fi pusă pe masă, sau nu, agenda negocierilor privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei, în data de 14 decembrie 2023:

„Uniunea Europeană s-a angajat să analizeze gradul de implementare al reformelor acestor țări până la finalul anului acesta. Raportul de progres va fi prezentat de Comisia Europeană. Aș putea spune că e un calendar predictibil, dar ce vor decide liderii europeni momentan nu știm. Sunt mai multe lucruri ce trebuie luate în considerare. Dar, eu tind să cred, din informațiile pe care le am exclusiv de la nivelul Comisiei Europene, că Executivul european va prezenta în cazul Republicii Moldova o perspectivă pozitivă. Vor transmite un raport care arată că Republica Moldova este pe un drum bun, dar și că ar trebui sprijinită în drumul său.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel