Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE. Iohannis, declarații + video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Presidency.ro
Foto: Presidency.ro
Consiliul European a decis, joi, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

 

UPDATE 3: Maia Sandu, declarații: Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.

Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!

 

UPDATE 2: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic și istoric" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

 

UPDATE 1: Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă:

-„Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succese”;

-„Vom oferi Moldovei toată experiența noastră în acest drum”;

-„A fost o decizie comună, nu au existat opinii contra în cadrul Consiliului”

-„Dorim să ne implicăm tot mai mult în Republica Moldova pentru a ajuta instituțiile statului. S-a văzut asta și în numărul mare de vizite la nivel înalt care au avut loc în Moldova, în ultimul timp. Asta oferă securitate.”

-„Întotdeauna ne-am implicat pentru integrarea europeană a Republicii Moldovei. Acesta este doar primul pas. Eu îmi doresc ca România și Moldova să ajungă împreună în Uniunea Europeană, așa cum am spus la începutul mandatului.”

 

 

 

Ursula von der Leyen: „Astăzi este o zi bună pentru Europa”

Uniunea Europeană a aprobat cererea Ucrainei de a deveni țară candidată pentru admiterea în blocul de 27 de națiuni. Liderii UE reuniți la Bruxelles au urmat recomandarea Comisiei Europene, care a fost făcută vineri, 17 iunie.

Ucraina a căutat să adere la UE încă de la „revoluția portocalie” din 2004 și, mai accentuat, de la protestele de la Maidan din 2013-2014. În așteptarea unui rezultat pozitiv, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus: „Este ca și cum ai intra în lumină din întuneric”.

Ambasadorul Ucrainei la UE, Vsevolod Chentsov, a spus că mișcarea va marca „un semnal pentru Moscova că Ucraina, precum și alte țări din fosta Uniune Sovietică, nu pot face parte din sferele de influență ruse”, potrivit The Guardian.

Mișcarea vine la doar o zi înainte de aniversarea a patru luni de cand președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pentru ceea ce Rusia a insistat că nu este un război, ci o „operație militară specială”.

Procesul de aderare la UE poate fi lung. Până astăzi, lista oficială a țărilor candidate includea Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia. Turcia a câștigat statutul de candidat în 1999, Republica Macedonia de Nord în 2005.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris joi pe Twitter: „Astăzi este o zi bună pentru Europa”.

„Această decizie ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului rus. Și întărește UE”, a adăugat ea, referindu-se la aprobările cererilor Moldovei și Georgiei pentru candidatura la aderare”.

Reacția președintelui Klaus Iohannis, pe Twitter

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. A ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Acordând, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei cu pași importanți înainte.”

„Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul Uniunii Europene pentru oamenii din aceste țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să continue să susțină Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel