Data publicării:

Republica Moldova își decide soarta în acest weekend. Istoricul Armand Goșu: Ca să supraviețuim, învățăm să pupăm și poala lui Putin

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Medvedev spune că autorităţile moldovenești "au vândut" ţara României. Bogdan Chirieac: Război hibrid. Nu au cum să cucerească Republica Moldova cu tancul / Foto: Facebook Guvernul RM
Medvedev spune că autorităţile moldovenești "au vândut" ţara României. Bogdan Chirieac: Război hibrid. Nu au cum să cucerească Republica Moldova cu tancul / Foto: Facebook Guvernul RM

Istoricul Armand Goșu a vorbit despre alegerile din Republica Moldova.

Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, se declară convins că locuitorii Republicii Moldova vor vota pentru integrarea europeană. Potrivit lui, chiar și locuitorii din Transnistria și Găgăuzia, regiuni în care trăiesc mulți ruși, își doresc acest lucru, dar evită să recunoască acest lucru deoarece fac “tot ce pot ca să supraviețuiască” în fața influenței Moscovei. Astfel, Armand Goșu susține că miza alegerilor prezidențiale și ale referendumului din Republica Moldova "e mare de tot".

Întrebat în cadrul unui interviu pentru Știrile Pro TV dacă "va reuși Republica Moldova să se îndrepte spre Occident cu toată puterea", Armand Goșu a declarat:" Oh, da! Sunt convins! Nu văd ce s-ar putea întâmpla. (…) Depinde foarte mult de felul în care se va mobiliza mai ales zona de diaspora. (…) Să vedem scorurile în Găgăuzia. Am fost acolo, am vorbit cu oamenii, n-o urmează pe Guțul (Evghenia Guțul, guvernatorul Găgăuziei, apropiată de Moscova). Unii mi s-au părut jenați de faptul că au fost manipulați și au votat-o pe Guțul.

"Ca să supraviețuim, învățăm să pupăm și poala lui Putin, învățăm să cântăm și imnul României"

În Transnistria - am fost și acolo - să știți că business-ul lor e cu Uniunea Europeană, cu România. Sunt mai interesați să vină la București, și săracii au trei-patru pașapoarte prin buzunare.

"Păi, noi trebuie să supraviețuim". Și-atunci, ca să supraviețuim, învățăm să pupăm și poala lui Putin, învățăm să cântăm și imnul României, și avem un buzunar așa: în dreapta avem pașaport românesc, moldovenesc, ucrainean, în stânga avem pașaport rusesc și transnistrean.

Sunt oameni care, cum să spun, aproape că le intră asta în ADN - "fac tot ce se poate ca să supraviețuiesc". De asta eu nu aș fi foarte critic cu ei, ci mai degrabă empatic, și m-ar interesa cum pot să-i ajut”.

Istoricul Armand Goșu predă la Universitatea din București, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, precum și evoluţiile din fostul spaţiu sovietic. El are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998).

Precizăm că duminică, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot vor merge la urne pentru alegerile prezidențiale 2024 și referendumul de schimbare a Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat 11 candidați. De această dată, Maia Sandu, actualul președinte al țării, candidează pentru un nou mandat, ca independentă, însă este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel