Update/ Republica Moldova, fără curent electric, după noile bombardamente rusești din Ucraina. Maia Sandu, primul mesaj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Republica Moldova, fără curent electric, după noile bombardamente rusești / Foto: Pixabay
Republica Moldova, fără curent electric, după noile bombardamente rusești / Foto: Pixabay
Bombardamentele Rusiei în Ucraina provoacă noi întreruperi masive de energie în Republica Moldova.

Update: Maia Sandu, primele declaraţii

"Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă", a scris Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, pe Facebook.

Update: Anunț Orange: Din cauza deconectărilor masive de energie electrică la nivel naţional din această după amiază, care au început estimativ în jurul orei 14:20, 23 noiembrie 2022, vă informăm că sunt afectate apelurile prin 4G (VoLTE). Pentru a putea efectua apeluri, vă sugerăm să dezactivaţi această opţiune din setările telefonului.

Echipele de ingineri Orange monitorizează situaţia în timp real şi depun tot efortul pentru a restabili serviciile.

Anunț Moldcell: Dragă Abonat, din cauza deconectării avariate în sistemul de transport al energiei electrice, serviciile Moldcell pot fi parțial sau total indisponibile. Imediat ce alimentarea cu energie electrică va fi va fi restabilită, prestarea serviciilor va fi reluată. Depundem eforturi maxime pentru a asigura continuitatea apelurilor voce. Mulțumim pentru înțelegere.

 - ştirea iniţială - 

Republica Moldova se confruntă din nou cu pene masive de curent. În acest moment au loc noi întreruperi de energie pe tot teritoriul Republicii Moldova, din cauza bombardamentelor ruse în Ucraina.

 "Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp", scrie pe Facebook Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

VEZI ȘI: Criza gazului din Republica Moldova. Vicepremierul Andrei Spînu: Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Tot gazul furnizat va fi plătit

Bogdan Chirieac: Republica Moldova poate fi cucerită de Rusia nu cu tancul

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect la Antena 3.

"Noi tot tragem semnale de alarmă, de luni și luni de zile. Republica Moldova poate fi cucerită de Rusia nu cu tancul, așa cum nu au reușit în Ucraina, ci prin război hibrid. Un război hibrid care este în plină desfășurare acum în Republica Moldova. Haos vor să facă ruşii.

Ideea este că noi tot încercăm să atragem atenția țărilor occidentale să sprijine Republica Moldova. Acum le-au dat un ajutor de 130 de milioane de euro, cam cât primește Ucraina în fiecare zi din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, sigur, în armament, în sprijin, nu știu ce, ei fiind în prima linie. Eu nu spun, Doamne ferește, primește foarte puțin și Ucraina, dar totuși diferența este foarte mare, 130 de milioane pentru Moldova pe un an de zile, cât primește Ucraina într-o zi.

Dacă această țară, sandwich între România și Ucraina, nu va fi ajutată, rușii vor avea o victorie în Republica Moldova. Republica Moldova nu are fizic pe unde primi curent electric, decât prin Ucraina unde s-a bombardat infrastructura, și din România, unde înțeleg că nu s-a construit nicio linie de înaltă tensiune suficient de puternică, ca să primească curent și să îi salvăm. Fără curent electric, fără energie, vor fi revolte, normal. Și așa sunt revolte plătite cu bani rusești acum, împotriva Maiei Sandu și a guvernului care este la Chișinău. Acum, fără curent, ai toate motivele ca să dai peste cap această țară", a avertizat Bogdan Chirieac.

Pană totală de curent și în Liov, după noile raiduri aeriene rusești asupra Ucrainei

Rusia a lansat miercuri un nou raid cu rachete asupra Ucrainei, lovind cel puţin o infrastructură critică în capitala Kiev, unde au fost auzite explozii către periferie, relatează Agerpres, citând Reuters şi AFP.

Sirenele de raid aerian au fost declanşate în toată Ucraina şi sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acţiune, corespondenţii Reuters de la Kiev afirmând că au văzut rachete antiaeriene lansate deasupra oraşului.

Furnizorul local de electricitate din capitala ucraineană a anunţat întreruperi ale furnizării electricităţii, în timp ce oraşul Liov a rămas complet fără curent în urma atacului rusesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel