”Guvernoratul” Delta Dunării nu mai respectă legile României. Răspuns halucinant din Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Delta Dunării rămâne, încă, pentru turiști, o destinație în care natura ne primește cu brațele deschise. Oamenii locului o văd însă cum este secătuită, de la un an la altul. Administrația Rezervației închide ochii la braconajul practicat pe scară largă, la exploatarea sălbatică a stufului și resursei piscicole, dar ridică numeroase piedici birocratice, unele chiar nelegale, în fața oamenilor care vor să investească, care iubesc Delta și vor să păstreze acest loc mirific pentru generațiile viitoare. 

ARBDD blochează investițiile în turism pe termen lung, bazate pe pescuit tip catch and release, prietenoase cu mediul și care conservă biodiversitatea Deltei. Trucul folosit? Pretinde o chirie uriașă investitorilor, ignorând legea, sau mai bine spus făcându-și propriile legi. Pentru a putea plăti o astfel de chirie, de sute de ori mai mare față de obiective similare ale Apelor Române, un potențial investitor ar trebui să exploateze suprafața închiriată pentru pescuit sportiv în regim de mall, cu sute de mii de clienți anual, sau să dezvolte activități industriale în domenii superprofitabile, pe suprafața respectivă. 

Cazul Holbina-Trei Bibani. Chirie pretinsă în bătaie de joc: 36 milioane de euro pe an!

În octombrie 2019, ARBDD a solicitat un raport de evaluare unui expert autorizat, care a concluzionat că prețul de închiriere pentru o baltă în suprafață de 1200 de hectare ar fi de 50 lei/ha/an. Adică, circa 13.000 euro/an. În martie 2020, guvernul adoptă o hotărâre prin care stabilește prețul de închiriere pentru sute de obiective deținute de Apele Romane tot la 0,005 ron/mp, adica 50 lei/ha, identic cu cel stabilit de expertul ANEVAR pentru bălțile din Deltă. În cazul Holiba Trei Bibani, după lungi solicitări, ARBDD  scoate din mânecă un preț de închiriere de 1,24 ron/lună/mp. Adică, balta aferentă incintei Holbina ar costa investitorul 14.880.000 lei/lună adică 178.560.000 lei/an, mult mai mult decât chiria într-un mall.  

Dacă interese locale sau personale îi împing pe funcționarii ARBDD să blocheze accesul investitorilor în turism ecologic, te-ai aștepta ca Ministerul Mediului să sancționeze aceste manevre. Măcar pentru a nu cădea în ridicol, cerând unui complex turistic să producă mai mult decât un parc industrial, adică peste 36 de milioane de euro anual doar pentru plata chiriei, nemaivorbind de alte cheltuieli, sau de un ipotetic profit.

 

Ministerul Mediului, răspuns halucinant

În acest context, site-ul nostru a făcut o solicitare către Ministerul Mediului, solicitând lămuriri. Răspunsul, dincolo de limbajul de lemn al funcționarilor întremeniți în timp, este halucinant: Ministerul încearcă să justifice chiria de 36 de milioane de euro pentru o baltă, împărțind valoarea de inventar a acesteia la suprafață?!

Această ”tehnică de calcul” nu respectă, însă, tocmai hotărârile de Guvern, pe care ministerul trebuia să le impună, fiind, mai degrabă o decizie a ”guvernoratului” Deltei,  o republică autonomă pe harta României. Conform legii, experții autorizați sunt cei care stabilesc valorile la care se închiriază sau vând bunurile. HG privind bunurile propuse spre închiriere de Apele Romane respectă acest lucru - așa cum arătam mai sus-dar ARBDD ul, ”mai presus de lege”, are propriul calcul.

Vezi mai mult aici: Cum e sabotat turismul eco în Deltă: chirie mai mare decât la un mall

Răspunsul vi-l redăm integral în cele ce urmează. 

Într-un răspuns pentru DCNews, Ministerul Mediului ne-a transmis: ”În conformitate cu prevederile art.10, alin.(12) din Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării cu modificările și completările ulterioare, se precizează că ”Terenurile din perimetrul rezervaţiei, domeniu public de interes naţional, aflat în administrarea Administraţiei Rezervaţiei, pe care sunt amplasate active deţinute de persoane fizice şi juridice pot fi închiriate de Administraţia Rezervaţiei, prin licitaţie publică, în condiţiile legii. Persoanele fizice şi juridice deţinătoare ale activelor au drept de preemţiune la închirierea acestora”. Vă facem cunoscut faptul că Administrația Rezervației Biosferei ”Delta Dunării’” a promovat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administrației Biosferei Delta Dunării, instituție publică în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, act normativ care se regăsește în circuitul interministerial de avizare. 

Precizăm că Societatea Comercială Holbina Trei Bibani S.R.L deține active pe terenul domeniul public de interes national din care 12,9 ha canale de acces (12) spre amenjarea piscicola Holbina și imobile (construcții, diguri perimetrale). Total amenajare piscicolă 1270 ha aflată în administrarea ARBDD, teren domeniu public de interes național. 

Totodată societatea dorește închirierea suprafeței de 1200 ha prin promovarea unei Hotărâri de Guvern, dar legiuitorul, prin Legea 82/1993 cu modificările și completările ulterioare, stipulează că pot fi închiriate numai terenurile de sub active.

Societatea Comercială Holbina 3 Bibani are un drept de superficie câștigat prin instanță privind terenurile pe care sunt amplasate activele deținute în proprietatea sa.

Amenajarea piscicola Holbina I (1.270ha)  a fost înscrisă în programul de reconstrucție ecologică încă din anul 1995 și este trecută în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului aprobat prin H.G 2060/2004 Anexa 13 cu nr. MF 108342.

Mai mult decât atât, ARBDD a derulat proiectul ”Reconstrucția Ecologică a Amenajărilor piscicole abandonate din zona Dunăvăț II, Holbina  I și Holbina II”. Data finalizării lucrării în anul 2008. Valoarea adjudecată a contractului de achiziție publică (mii lei vechi): 5.100.420, perioada de realizare a lucrărilor fiind de 24 luni. Principalele efecte ecologice obținute prin realizarea lucrărilor de reconstrucție ecologică au fost:

-  Îmbunătățirea regimului hidrologic;

- Rol reparatoriu, pentru că s-au adus ameliorări mediului fix prin reactivarea fenomenelor de autoepurare și prin îmbunătățirea habitatelor specifice zonei;

- Efect conservativ pentru că s-a vizat menținerea în funcțiune a unor canale vechi, căutându-se evitarea revenirii acestora la o dinamică bazată pe colmatare aluvionară și detritică;

- Lungime – 3 km;

- Volum dragat – 63.000 mc;

- S-au realizat 6 (sase) breșe de intrare – evacuare a apei în/din amenajările piscicole abandonate.

Referitor la stabilirea prețului minim de pornire pentru închirierea unor terenuri pe care sunt amplasate active deținute de persoane fizice sau juridice, Serviciul Buget Financiar din cadrul ARBDD a întocmit un referat adresat Colegiului Executiv al ARBDD, iar prin Hotărârea Colegiului Executiv nr.8114/29.04.2020, a fost aprobată formula de calcul, astfel:

Terenul ”AP HOLBINA I renaturată” are o valoare de inventar de 15.176.000 lei și suprafața măsurată de 12.287.798 mp, din care suprafața propusă spre închiriere este de 278.282 mp, și s-a stabilit un preț minim de pornire calculat prin raportul dintre valoarea de inventar a bunului și suprafața terenului, astfel: 15.176.000 lei/12.287.798 mp = 1,235 lei/mp, aproximativ 1,24 lei/mp”, ne-a răspuns Ministerul Mediului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel