Data publicării:
Reptilă marină uriașă, descoperită de oamenii de știință. ”Ar fi avut o lungime de aproximativ 25 de metri”
Află în articol mai multe despre descoperirea făcută de oamenii de știință.
Oamenii de știință au identificat ceea ce a fost, probabil, cea mai mare reptilă marină care a înotat vreodată în mări - o creatură mai lungă decât două autobuze, față în față. Creatura a trăit în urmă cu aproximativ 202 milioane de ani, alături de dinozauri.
Maxilarul ei fosilizat a fost găsit în 2016 de un vânător de fosile pe o plajă din Somerset. În 2020, un tată și o fiică au găsit un al doilea maxilar, foarte asemănător. Experții spun acum că fosilele provin de la două reptile ihtiozaur gigant, care ar fi putut avea 25 de metri lungime.
”Pe baza dimensiunii maxilarelor - unul dintre ele de peste un metru lungime și celălalt de doi metri - putem calcula că animalul ar fi avut o lungime de aproximativ 25 de metri, cam cât o balenă albastră”, potrivit doctorului Dean Lomax, paleontolog la Universitatea din Bristol, care a scris articolul științific, citat de BBC.
Dar, el spune că este nevoie de mai multe dovezi, cum ar fi un craniu și un schelet complet, pentru a confirma dimensiunea exactă a creaturii, deoarece până acum au fost găsite doar câteva fragmente.
Descoperire impresionantă
Ihtiozaurul uriaș a dispărut în urma unei extincții în masă, iar ihtiozaurii care au trăit după aceea nu au mai atins niciodată dimensiunea enormă, a spus el.
Prima apariție a creaturii a avut loc în 2016, atunci când vânătorul de fosile Paul de la Salle cerceta plajele din Somerset. El colecționează fosile de 25 de ani, după ce a fost inspirat de celebrul colector de fosile Steve Etches. Căutând pe plajă împreună cu soția sa, Carol, a văzut ceea ce s-a dovedit a fi descoperirea vieții sale - primul maxilar cunoscut al acestei reptile marine gigantice.
Când a vorbit cu Dean Lomax, au bănuit că ar putea fi vorba de o descoperire majoră. Ei și-au publicat descoperirile în 2018, dar doreau mai multe dovezi pentru a înțelege cât de mare fusese creatura.
”Ne-am ținut degetele încrucișate pentru mai multe descoperiri”, spune Dean. În 2020, Justin și Ruby Reynolds, tată și fiică, au găsit ceea ce Dean căuta, la 10 km mai jos pe coastă, la Blue Anchor.
”Am fost masiv impresionat - foarte, foarte entuziasmat. Știam că în acel moment aveam un al doilea maxilar gigantic de la unul dintre acești ihtiozauri masivi, exact ca al lui Paul”, spune Dean.
Paul s-a grăbit să ajungă pe plajă și i-a ajutat să descopere mai multe. ”Am săpat prin tot noroiul gros. După aproximativ o oră, lopata mea a lovit ceva solid și acest os a ieșit la iveală perfect conservat”, spune paleontologul.
Echipa, precum și membrii familiei, au continuat să caute fragmente din cea de-a doua falcă. Ultima bucată a fost găsită în 2022.
O nouă specie
Descoperirea le-a oferit mai multe dovezi pentru a estima dimensiunea sa. Acum au ajuns la concluzia că animalul uriaș este o nouă specie de ihtiozaur, pe care au numit-o Ichthyotitan severnensis.
Dean a scris ultima lucrare științifică împreună cu Ruby Reynolds. Specimenul găsit de ea ar putea chiar să poarte numele de Ruby, spune paleontologul.
Exemplarul găsit de Paul a stat în garajul său timp de trei ani, timp în care echipa l-a analizat. În curând va fi expus public la Muzeul și Galeria de Artă din Bristol.
”Voi fi un pic trist să spun la revedere. Am ajuns să îl cunosc și l-am studiat în detaliu atât de intens. Este și o ușurare pentru că nu va mai trebui să îmi fac atâtea griji legate de el", spune Paul.
Dean spune că descoperirea evidențiază cât de importanți sunt colecționarii amatori de fosile.
”Familiile și tot felul de oameni pot face descoperiri uimitoare. Nu trebuie să fii un expert mondial. Atâta timp cât ai acel pic de răbdare și un ochi ager, poți face o descoperire”, spune Dean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News