Reprezentantul special al Ucrainei pentru Transnistria, demis de Zelenski
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a demis prin decret prezidenţial pe reprezentantul special al ţării sale în Transnistria. 

Iuri Klimenko şi-a pierdut postul de reprezentant special al Ucrainei pentru soluţionarea situaţiei privind Transnistria, potrivit decretului preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite Agenţia TASS. Conform informaţiilor, această decizie a fost luată în legătură cu transferul său într-o altă funcţie - pe postul de ambasador al Kievului la Buenos Aires.

"Se eliberează Klimenko Iuri Arkadievici din funcţia de reprezentant special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană" - se spune în textul decretului.

Se precizează că Zelenski nu a semnat un alt decret pentru înlocuirea lui Klimenko, adică deocamdată numele noului reprezentant special al Ucrainei pentru Transnistria este necunoscut. Iuri Klimenko a ocupat acest post timp de aproape 11 luni, iar înainte de aceasta, din 2013 până în 2021, a fost reprezentant permanent al Ucrainei pe lângă Oficiul ONU şi alte organizaţii internaţionale. Anterior, directorul celui de-al doilea Departament al ţărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Aleksei Polişciuk, a declarat că Ucraina încearcă să provoace Republica Moldova la acţiuni militare în Transnistria, arată Rador. 

Republica Moldova şi Transnistria au convenit să prelungească contractul privind livrările de energie electrică şi gaze

Republica Moldova şi Transnistria au convenit să prelungească contractul privind livrările de energie electrică şi gaze până în ianuarie 2023, a anunţat, marţi, Ministerul Dezvoltării Economice al republicii nerecunoscute. "Am reuşit să ajungem la o înţelegere cu Republica Moldova - a fost semnat contractul de energie. În ianuarie, Transnistria va primi gaze naturale furnizate de Gazprom în valoare de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, la fel ca în decembrie.

"Moldavskaia GRES" îşi asumă angajamentul de livrare a energiei electrice pentru a asigura şi nevoile Republicii Moldova la nivelul indicatorilor medii zilnici din luna precedentă" - se afirmă în comunicat. În noiembrie, Guvernul Republicii Moldova a decis suspendarea relaţiilor comerciale cu "Moldavskaia GRES" din Transnistria, deţinută de compania rusă Inter RAO, refuzând să distribuie gaz rusesc (5,7 milioane de metri cubi pe zi) către republica nerecunoscută, de care este nevoie inclusiv pentru asigurarea funcţionării turbinelor sale.

Cu toate acestea, după un impas, care a dus la deconectarea tuturor consumatorilor Republicii Moldova de la energie electrică timp de câteva ore, Chişinăul a decis să reia cooperarea. Părţile au convenit asupra furnizării de energie electrică către Republica Moldova la un preţ de 73 USD per 1 MWh pentru luna decembrie. Creşterea livrărilor de gaze către Transnistria a permis reluarea activităţii întreprinderilor industriale situate acolo, care au fost oprite din cauza deficitului de combustibil în luna noiembrie. Anterior, Republica Moldova cumpăra energie electrică din România, unde preţul a variat între 90 de euro şi aproximativ 400 de euro per 1 kWh.

De asemenea, reluarea capacităţilor întreprincderii "Moldavskaia GRES" a permis evitarea unor noi întreruperi masive de curent în Republica Moldova şi Transnistria, după avariile de luni de pe teritoriul Ucrainei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel