Replici dure în Parlamentul Republicii Moldova: Cât o să vă mai bateți joc de noi într-o limbă străină / De fiecare dată o să vă spun: Putin e criminal de război / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Parlament-Republica-Moldova
Parlament-Republica-Moldova
În Parlamentul Republicii Moldova au avut loc replici dure între deputați, în timp ce starea de urgență a fost prelungită încă 60 de zile.

În Republica Moldova, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile. Igor Grosu, președintele Parlamentului, i-a îndemnat pe deputații socialiști să dea dovadă de mai mult curaj, atunci când sunt „călcați” de „turnul de la Kremlin”, făcând referire la acțiunile de corupere a alegătorilor din Găgăuzia și a deputaților socialiști de către gruparea oligarhului Ilan Șor, conform Deschide.md.

Totul a început de la remarca deputatului PAS Vasile Șoimaru care s-a arătat revoltat de discursurile critice și ofensatoare ale deputaților socialiști ținute în limba rusă în legătură cu prelungirea stării de urgență, cerută de Guvern.

„Nu mai pot rezista într-o limbă străină să își bată joc de noi, să calce demnitatea noastră națională, Parlamentul Republicii Moldova. Nu se mai poate așa de răbdat! Ei nu sunt în stare măcar asistenți să își ia să le scrie cuvântările în limba oficială a statului R.Moldova. Da cât o să vă bateți joc, domnilor? 60-70 de ani nu v-a fost de ajuns? Mai vreți? Nu se mai poate așa!”, a exclamat Șoimaru

Ulterior, Igor Grosu a intervenit pentru a calma spiritele, după ce în sala de plen s-au iscat dezbateri aprinse.

„Scuzați-mi lipsa de modestie, dar eu sunt unul din puținii care stau și vă ascult pe toți. Nu că mi-ar face mare plăcere. Nu pot să nu remarc câteva momente: prima colegă care a vorbit - sincer, eu am așteptat, măcar un bărbat politic din regiunea aceea să iasă și să spună. Chiar așa? Să vină un bandit și să își bată joc de procesul electoral de acolo? Acum, acolo nu s-au găsit bărbați politici să iasă. Mă gândeam, dumneavoastră aici ați ieși să spuneți – domnilor, nu e posibil ca un bandit cu acte în regulă să își facă de cap așa tare acolo? Măcar unul să conteste ceea ce s-a întâmplat acolo – nu, înseamnă că nu a fost de unde”, a spus Igor Grosu, făcând referire la coruperea alegătorilor în cadrul alegerilor din Găgăuzia, „câștigate” de candidata lui Ilan Șor.

„Putin e criminal de război”

Igor Grosu a numit „ipocrizie” criticele socialiștilor în special manifestarea de compasiune față de ceea ce se întâmplă în Ucraina, menționând că socialiștilor și comuniștilor le este frică să recunoască Rusia stat agresor și Putin – criminal de război.

„Colegi, vă rog, toate criticele voastre, mai ales când voi spuneți că „ne pare rău ce se întâmplă în Ucraina”, „Bucea nu e țara noastră”, este ipocrizie. Noi, de fiecare dată, o să vă spunem: Rusia e stat agresor și Putin e criminal de război, chiar dacă vouă nu vă place lucrul acesta. O să vă spunem de fiecare dată până o să vă doară urechile. Eu am spus lucrul acesta pentru dumneavoastră, care vă este frică să spuneți lucrul acesta: țară agresoare, criminal de război. Pe această notă pozitivă să ne pregătim de procedura de vot”, a spus Igor Grosu.

Parlamentul Republicii Moldova a votat prelungirea stării de urgență pentru o durată de 60 de zile, cu începere din 4 iunie. Solicitare a fost făcută de Guvernul Republicii Moldova în contextul existenței unor riscuri iminente legate de războiul din Ucraina și bombardare de către Rusia a infrastructurii civile din țara vecină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel