Renunți la zahăr? Iată care sunt simptomele sevrajului cu care s-ar putea să te confrunți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)
Sursă foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)
Reducerea consumului de zahăr, deși are beneficii pe termen lung, poate da simptome dificil de gestionat în prima parte a regimului.

Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet și boli de inimă. Pe termen lung, reducerea zahărului din dietă poate încuraja pierderea în greutate, poate îmbunătăți sănătatea dentară și poate reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare. Pe termen scurt, renunțarea la zahăr duce adesea la simptome temporare de sevraj de zahăr.

Simptomele comune ale sevrajului de zahăr includ pofta și oboseala, dar în unele cazuri, oamenii se confruntă cu iritabilitate, dispoziție depresivă și alte simptome nedorite. Pentru persoanele care urmează diete cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi dieta ketogenă, retragerea zahărului poate fi atât de gravă și neplăcută încât este denumită ”gripa keto”, scrie verywellmind.com

Care sunt simptomele accentuate ale sevrajului

Dacă încercați să reduceți cantitatea de zahăr din dietă, poate fi util să înțelegeți ce tipuri de simptome puteți experimenta și cât timp vor dura.  Reducerea zahărului din dietă poate duce la o serie de simptome, atât fizice, cât și psihice. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta. Acestea pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă tăiați zaharurile adăugate din dietă, este posibil să aveți:

- Anxietate
- Modificări ale tiparelor de somn
- Stare depresivă
- Dificultate de concentrare
- Amețeli
- Oboseală
- Poftă intensă de ceva dulce
- Poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsurile sau pastele
- Iritabilitate
- Greaţă

Cercul vicios al mâncatului excesiv

Aceste simptome pot fi neplăcute, iar poftele pot duce uneori la comportamente de alimentație excesivă. După o perioadă de retragere a zahărului, unii oameni cedează unei pofte și ajung să consume mai mult zahăr decât ar face în mod normal.

Mâncarea excesivă face parte dintr-un cerc vicios al dependenței de zahăr și al retragerii. După excese, oamenii se simt adesea vinovați, deprimați și furioși. Pentru a se simți mai bine, ei mănâncă mai mult zahăr pentru ca endorfinele să apară din nou. Endorfinele te fac să te simți mai bine în timp ce mănânci, dar nu rămân mult timp.

De ce fresh-urile, de fapt, nu ajută la slăbit

„Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul. Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe. Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex. Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate”, a spus Georgiana Bernea la Antena 3.

„Fructele diferă în funcție de cantitatea de zahăr pe care o au, de indicele glicemic. Gândiți-vă că într-un pahar de fresh de portocale avem trei, patru portocale. Este foarte ușor să-l consumăm, dar, dacă am consuma dintr-o dată, una câte una, ne este destul de dificil. Mai bine să consumăm fructul ca atare, decât sucul din fructe. Într-un fresh de fructe, optați pentru fructe care sunt mai sărace în calorii și în carbohidrați. Cu cât diminuați numărul de fructe pe care le adăugați într-un fresh, cu atât aveți mai puține calorii și mai puțin zahăr. Puneți mai multe fructe şi automat crește și cantitatea de calorii și cantitatea de zahăr”, a mai spus specialistul. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel