Renunţă la sare şi vei vedea ce minuni se petrec în corpul tău!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
O alimentaţie bogată în sare este, fără doar şi poate, nocivă pentru organism. Excesul creşte tensiunea, implicit riscul de accident vascular cerebral, de aceea, este bine să consumi sare cu măsură, avertizează medicii şi oamenii de ştiinţă.

Studiile au demonstrat că dieta cu conținut scăzut de sodiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în special la persoanele cu niveluri ridicate. O cercetare a arătat că simpla reducere modestă a aportului de sare timp de 4 săptămâni poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Sarea nu este altceva decât un amestec de sodiu (40%) și clorură (60%) care se folosește la condimentarea preparatelor alimentare, dar și pentru prelungirea termenului de valabilitate. Aportul zilnic recomandat este de mai puţin de 5 grame (1 linguriță pe zi), însă multe persoane depășesc această limită. Excesul de sare duce la creşterea tensiunii arteriale şi poate cauza retenție de apă, sistem imunitar slăbit și chiar probleme cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC). Limitarea aportului de sare din alimentație previne aceste probleme de sănătate și aduce multe alte beneficii. Iată doar câteva:

Scade riscul de cancer

Dietele bogate în sare sunt legate cu anumite tipuri de cancer, așa cum este cel de stomac. O cercetare a constatat că pentru fiecare creștere de 5 g de sare pe zi, riscul de apariție a cancerului se mărește cu 12%. Asta pentru că sarea deteriorează mucoasa stomacului și susține creșterea inflamațiilor în organism. Cercetările recente au descoperit că aportul ridicat de sodiu poate duce la o deficiență de vitamina D. O astfel de carență crește riscul de probleme cardiovasculare.  

Previne osteoporoza

Dieta bogată în sodiu ar putea epuiza calciul din organism. Acest lucru se întâmplă, deoarece organismul elimină calciul prin urină când elimină și sodiul. Un nivel ridicat de calciu în urină poate duce la apariția pietrelor la rinichi, în timp ce un nivel scăzut de calciu ar putea provoca osteoporoză, numită și boala oaselor fragile.

Ajută la slăbit

Limitarea consumului de sare ţine departe kilogramele în plus și previne apariția obezității. Mezelurile, pizza și alimentele semipreparate sunt bogate în sodiu, iar dacă urmezi o dietă săracă în sare, aceste alimente vor fi excluse de la masă și, în același timp, nu te vei îngrășa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel