Renegocierea ministerelor între PNL și PSD. Chirieac, scenarii privind luna mai când va avea loc rocada
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
foto: Inquam Photos / George Călin
foto: Inquam Photos / George Călin
Având în vedere că în luna mai are loc rotativa la guvernare, între PNL și PSD au început deja să apară discuții privitoare la împărțirea ministerelor. Despre scenariile privind relocările în viitoarea componență a Guvernului României a vorbit analistul politic Bogdan Chirieac.

În mai 2023 va avea loc rotativa la guvernare, iar fotoliul de prim-ministru va trebui să fie cedat de actualul premier, Nicolae Ciucă, lui Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat. Potrivit Antena 3 CNN, între cele două partide există deja disensiuni privitoare la noua împărțire a ministerelor, cele mai disputate fiind Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe, ambele cu bugete foarte mari. 

Bogdan Chirieac, analist politic, a fost prezent la emisiunea News Hour with CNN, moderată de Ana-Maria Roman, Sabrina Preda și Sergiu Cora, unde a explicat care este strategia celor două partide la negocierile privind viitoarea structură a Executivului, după rotativa din luna mai:

„E bine la Ministerul Transporturilor. Cu un buget de aproape 5 miliarde de euro m-a străbătut și un fior de mândrie. Țara noastră este atât de bogată și, totuși, fără autostrăzi. Banii ăia se duc undeva, că în autostrăzi și căi ferate nu se duc, pentru că le-am vedea“, a spus Chirieac.

„Marcel Ciolacu nu va renunța la funcția de prim-ministru. PSD și Marcel Ciolacu vor funcția de premier, dar opinia mea este că ministerele în cauză ar trebui să se schimbe de acum, fiindcă nimeni nu mai lucrează acolo. Nu mai semnează nimeni nimic, pentru că nu știu cine vine șef și poate nu mai trebuie / poate se uită / poate nu e cazul / să vedem ce o zice șeful de la achiziții, viitorul șef de la juridic, etc. Bine ar fi să le schimbe de acum, pentru ca aceste ministere să poată lucra măcar până la alegerile europarlamentare de anul viitor“, a mai spus analistul politic.

CITEȘTE ȘI     -     EXCLUSIV  Cine sapă coaliția de guvernare PSD - PNL. Dîncu avertizează: Pericole majore în apropierea alegerilor

„Cedează PSD-ul Ministerul Transporturilor?“, a insistat jurnalista Ana-Maria Roman.

„Nu ar dori să-l cedeze. La fel și cu Ministerul Finanțelor. PNL-ul le vrea și el, dar condiționează ținerea acestora de funcția de prim-ministru, ceea ce pentru Marcel Ciolacu și pentru partidul său nu ar fi în regulă“, a replicat Bogdan Chirieac.

„Mai ales că domnul Sorin Grindeanu poate ar putea să meargă șef la Camera Deputaților“, a punctat jurnalista Antena 3 CNN.

„Păi și e totuna? Una e să fii șef pe 5 miliarde de euro și alta e să fii șef peste secretarele de la Camera Deputaților“, a spus ironic, Bogdan Chirieac.

„PSD-ul are o istorie la Ministerul Justiției. Și l-ar dori?“, a insistat jurnalista.

„Nu-l dorește, fiindcă Ministerul Justiției este al domnului Iohannis, nu-i al partidelor politice. Mai e, însă, Ministerul Apărării. Ați auzit ceva de domnul ăsta, Tîlvăr (n.r. Angel Tîlvăr)? Când a fost o manifestare, domnii Ciolacu și Ciucă l-au uitat acasă. Nu știm nimic despre domnia sa, deci poate să le dea Apărarea, că și acolo e bine și sunt mulți bani. PNL-ul ar putea să ia Apărarea, domnul Grindeanu să rămână la Transporturi și noi fără autostrăzi“, a mai spus, amuzat, Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -     Chirieac: "Mandatul președintelui României ar trebui redus la patru ani. S-ar putea face referendum la anul" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel