Data publicării:

Renate Weber: Un lucru a speriat foarte mult Comisia de la Veneția. A fost pentru prima dată când s-a întâmplat

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp

Renate Weber a comentat decizia Comisiei de la Veneția de a înainta scrisori către președinții celor două Camere privitoare la demiterea sa din funcția de Avocat al Poporului.

Comisia de la Veneția a criticat revocarea Avocatului Poporului din funcție și se cer explicații cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii Renatei Weber, potrivit Antena 3. Ludovic Orban și Anca Dragu au primit scrisori din partea Comisiei de la Veneția prin care li se cer explicații. 

Comisia de la Veneția spune în scrisoare că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instituții, dar este criticat modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcție. 

Renate Weber, prima reacție

 

Invitată la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3, Renate Weber a fost întrebată de Mihai Gâdea: „Ce sentiment aveți în fața acestei scrisori?“

„Sunt două aspecte. Cred că ambele proceduri desfășurate pe 15 și pe 16 iunie trebuie văzute împreună. Pe 15 iunie, Parlamentul, încălcând clar Articolul 60 din Constituție, în loc să mă invite să prezint rapoartele anuale ale instituției în fața camerelor așa cum expres spune Constituția, a supus la vot și a respins trei rapoarte anuale ale instituției Avocatului Poporului.

În nici 24 de ore, 23, le-am numărat, a fost votată și revocarea mea și, ulterior, în alte trei ore, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce s-a întâmplat, cred eu, și ce a speriat foarte mult Comisia de la Veneția, a fost respingerea rapoartelor, pentru că ei știu clar că așa ceva nu se întâmplă. Parlamentele iau act de ceea ce mediatorul, Avocatul Poporului, vine și arată în raport pentru că, de fapt, el informează Parlamentul în legătură cu starea administrației în raport cu drepturile și libertățile fundamentale. A fost pentru prima dată când au fost respinse aceste rapoarte. Repet, eu nu am fost invitată în Parlament. Comisiile juridice la care am participat nu suplinesc Parlamentul, ele sunt niște structuri administrative care ajută Parlamentul să funcționeze.

De aceea întreabă președintele Comiseiei de la Veneția: Ce faceți? Vreți să demiteți... . Pe 17 era deja hotărârea Parlamentului publicată în Monitorul Oficial“, a precizat, la Sinteza Zilei, Renate Weber.

Ce spune legea?

 

Comisia de la Veneția face precizări în aceste scrisori cu privire la ceea ce conține legea și pentru ce ar trebui schimbat din funcție Avocatul Poporului. Comisia mai spune că trebuie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-și exercita funcția. 

La finalul acestei scrisori, Comisia de la Veneția le cere celor doi președinți ai Parlamentului explicații cu privire la motivele care au stat la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, mai ales că o majoritate parlamentară a luat această decizie de revocare, iar această majoritate trebuie să fie egală sau mai mare decât majoritatea parlamentară care a numit Avocatul Poporului în funcție, ceea ce nu s-a întâmplat. 

Avocatul Poporului. Fabian Gyula a primit aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament, în pofida criticilor Comisiei de la Veneția

 

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului, transmite Realitatea Plus.  El este susţinut de UDMR şi PNL.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Este singurul propus pentru această funcţie. Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului. Social democrații au catalogat decizia comisiilor ca fiind una "abuzivă", în contextul în care PSD s-a opus revocării din funcția de Avocatul Poporului a Renatei Weber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel