Data publicării:
Remus Truică a fost eliberat condiționat din penitenciarul Jilava
Remus Truică, cunoscut om de afaceri, a fost eliberat condiționat din penitenciarul Jilava în urma unei decizii judecătorești de săptămâna trecută.
Truică, care fusese condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupție, a ispășit jumătate din pedeapsă.
La ora 12:55, Truică a părăsit penitenciarul pe poarta folosită în mod obișnuit de angajații penitenciarului, refuzând să facă declarații sau să răspundă întrebărilor jurnaliștilor prezenți, curioși să afle planurile sale de viitor.
Decizia de eliberare condiționată a fost luată de judecătorii Sectorului 4 și susținută de conducerea penitenciarului. În timpul detenției, Remus Truică a fost un deținut model, participând activ la diverse activități și fiind angajat la o firmă de arhivări. Acest comportament exemplar i-a adus un câștig de 200 de zile de libertate, reducând astfel timpul efectiv petrecut în închisoare la trei ani și cinci luni din totalul de șapte ani.
Condamnarea lui Truică a fost legată de celebrul dosar "Ferma Băneasa", în care acesta a fost găsit vinovat de corupție. După ce a achitat toate cheltuielile judiciare și partea sa din prejudiciul estimat la un milion de euro, cererea sa de eliberare condiționată a fost aprobată, iar marți a ieșit din închisoare, fără ca procurorii să conteste decizia.
Eliberarea lui Remus Truică reprezintă a doua eliberare condiționată a unei persoane cunoscute din acest an. În luna mai, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a beneficiat de aceeași măsură. Spre deosebire de Truică, Mazăre a făcut declarații presei, afirmând că intenționează să se retragă din viața publică. În plus, spre deosebire de Truică, Mazăre nu a achitat prejudiciul din dosarul său.
Detalii despre condamnarea lui Truică
În data de 18 mai 2016, Remus Truică, împreună cu prințul Paul și alte 20 de persoane, inclusiv trei cetățeni israelieni și jurnalistul Dan Andronic, au fost trimiși în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a 47 de hectare din Pădurea Snagov.
Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. Prințul Paul a fost acuzat de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată, precum și complicitate la abuz în serviciu. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acuzațiile vizează infracțiuni comise între 2006 și 2013, prin diverse forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de valoare considerabilă, inclusiv Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate ilegal de Paul Philippe al României.
Procurorii anticorupție au arătat că prințul Paul i-a promis lui Truică și asociaților săi o cotă semnificativă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor revendicate în România, pe care ulterior le-a transferat acestora prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Aceasta s-a realizat pentru ca ei să intervină pe lângă funcționari publici implicați în procedurile de retrocedare, utilizând influența directă și indirectă prin relațiile lor în lumea politică, justiție, la cel mai înalt nivel și presă.
Activitatea infracțională desfășurată de grupul infracțional a dus la retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzând un prejudiciu statului de 9.523.769 de euro, și a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu de 135.874.800 de euro. După dobândirea acestor proprietăți, ele au fost transferate de prințul Paul către Reciplia SRL la prețuri mult subevaluate, disimulându-se astfel natura ilicită a provenienței bunurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News