Data publicării:

Șase remedii naturale pentru prevenirea şi tratarea răcelii

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

În această perioadă a anului există riscul de răci, prin urmare trebuie să știm cum să tratăm răceala.

Inhalaţiile cu muşeţel – dezinflamează mucoasele şi uşurează respiraţia. Puneţi într-un vas un pumn de flori de mu­şeţel, turnaţi peste ele apă clocotită, acoperiţi-vă capul cu un prosop, închideţi ochii şi inspiraţi de câteva ori, pe nas, aburii. În loc de muşeţel, puteţi folosi cimbru, mentă, ulei de eucalipt sau ulei de arbore de ceai.

Usturoiul este, fără îndoială, unul dintre cei mai populari agenţi curativi, care datorită proprietăţilor antivirale deosebite, este considerat un adevărat antibiotic natural. Acesta este o sursă bogată de antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile acestuia se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice.

Pentru a preveni răceala sau îmbolnăvirea de gripă, mestecaţi câte o jumătate de căţel de usturoi dimineaţa, la prânz şi seara. Dacă răceala v-a prins deja, zdrobiţi 5-6 căţei de usturoi, amestecaţi cu 10 linguriţe de miere şi luaţi din acest preparat câte o linguriţă, din jumătate în jumătate de oră.

Ceapa este recunoscută din bătrâni ca fiind un leac "miraculos" pentru răceală. Aceasta ameliorează tusea, dar şi durerile de gât. Consumul de ceapă crudă ajută în prevenirea răcelilor şi chiar a gripei. Pentru ceaiul de ceapă se iau două cepe curăţate şi se fierb timp de 10 minute (în 3 căni cu apă). Zeama astfel obţinută se amestecă cu miere şi se bea de mai multe ori pe zi.

Ghimbirul este un remediu cu tradiţie în medicina alternativă, fiind folosit de peste 2000 de ani datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene. Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamaţille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului. Mai mult decât atât, acesta ajută şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând eliminarea mucozităţilor şi fluidizarea congestiilor respiratorii.
Dincolo de acţiunea antiseptică, ghimbirul este un tonic şi energizant eficient pentru organism.

Propolisul. La fel ca usturoiul, este un antibiotic şi antiviral natural. Pe lângă acestea, propolisul întăreşte sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decât atât, studiile arată că propolisul are efect antiinflamator, antialergic, şi nu în ultimul rând, efect antitumoral (anti-cancer), provocând moartea celulelor canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.

Echinaceea, administrată sub formă de tinctură sau ceai, întăreşte sistemul imunitar prin stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele "mănâncă" organismele străine care au invadat corpul), creşterea eficienţei limfocitelor în lupta cu organismele patogene, creşterea numărului de celule T (sau limfocite T) şi nu în ultimul rând, creşterea cantităţii de interferon, interleucină, immunoglobulină şi alte substanţe care participă la buna funcţionare a sistemului imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel