Remedii naturale pentru înțepăturile de țânțari. Cum să calmezi mâncărimile cu miere, oţet sau ovăz
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Timpul petrecut în natură poate deveni frustrant, mai ales seara. De vină sunt ţânţarii. Te poți feri dacă îți dai cu spray-uri repelente care îi ţin cât de cât la distanţă, însă nu întotdeauna acestea funcţionează. iată câteva remedii "de casă".

De obicei, reacțiile la înțepăturile de țânțar sunt minore și nu durează mai mult de câteva zile. Însă, pot pune unele probleme în cazul copiilor sau persoanelor cu imunitatea scăzută, de la reacții alergice severe la boli grave.  

Simptome uşor de recunoscut

Înțepătura de țânțar apare la majoritatea persoanelor ca o umflatură de piele care ulterior declanșează pruritul. De regulă, aceasta nu prezintă niciun pericol pentru sănătate și dacă aveți la îndemână un unguent/gel calmant să aplicați împotriva iritației, totul trece de la sine, după câteva minute. Dacă însă, apare febra, dureri articulare sau inflamații ale nodurilor limfatici, este important să apelați urgent un medic specialist. Sunt șanse ca în urma interacțiunii cu țânțarul să contactați o infecție.

Remedii naturale

Aloe Vera 

S-a dovedit că gelul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la vindecarea rănilor minore sau a calmării infecțiilor. Decupați o mică secțiune a plantei și aplicați gelul pe zona iritată. Lăsăți-l să se usuce și aplicați din nou, dacă e necesar. 

Gheață

Temperaturile reci și gheața pot reduce inflamaţia. Frigul amorțește pielea, ceea ce vă poate oferi o ușurare imediată, pe termen scurt. Nu lăsăți gheața direct pe zona afectată mai mult de cinci minute, deoarece poate deteriora pielea. Dacă vreți să lăsați gheața mai mult timp, atunci puteți pune o pânză între piele și aceasta. 

Oțet 

Dacă aveți o mușcătura de țânțar, puneți o picătură de oțet pe ea. De asemenea, poate acționa că un dezinfectant natural, dacă v-ați zgâriat prea mult. Dacă e mai grav, înmuiați o cârpă cu apă rece și oțet, apoi aplicați-o pe mușcătură. Dacă aveți multe mușcături, diluați 2 căni de oțet într-o baie caldă și stați în cadă timp de 20 de minute, conform putereaplantelor.ro

Ovăz

Amestecați cantități egale de fulgi de ovăz și apă într-un bol până când veți avea o masă vascoasa, similară cu o pastă. Puneți niște pastă pe un tifon și țineți-o lipită pe pielea iritată timp de aproximativ 10 minute, apoi clătiți zona cu apă. Dacă aveți multe mușcături, încercați în schimb o baie cu ovăz. Presărați o cană de ovăz sau ovăz măcinat într-o cadă plină cu apă caldă. Stați în baia de ovăz timp de 20 de minute. 

Miere 

Produsul stupilor are multe proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Acesta a fost folosit de sute de ani că tratament pentru afecțiuni, de la dureri în gât la lovituri și vânătăi. O picătură mică pe o mâncărime poate reduce inflamația. 

În general, specialiștii spun că înţepăturile de ţânţari nu sunt motiv de panică şi nu necesită niciun fel de medicaţie sau este suficient doar tratament simptomatic, adică se spală locul înţepăturii cu apă şi săpun, se aplică o pungă cu gheaţă pentru reducerea inflamaţiei şi un antiseptic local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel