Data publicării:
Remedii naturale pentru durerea în gât. Ce trebuie să eviți
Remediile naturale, inclusiv mierea, apa sărată și plantele medicinale, pot ajuta la gestionarea durerii în gât. Dacă starea nu se îmbunătățește, este posibil să fie necesară asistență medicală sau medicamente.
Un gât inflamat cauzează în mod tipic durere, senzație de mâncărime sau iritație. Durerea poate deveni mai intensă la înghițire, făcând dificil consumul de alimente și lichide.
Chiar dacă un gât inflamat nu este suficient de grav pentru a necesita o vizită la medic, totuși provoacă durere și poate împiedica persoana să aibă un somn odihnitor. Remediile aplicate acasă pot ajuta la ameliorarea durerii și iritației.
Remedii pentru gâtul inflamat pe care le poți încerca:
Miere
Mierea amestecată în ceai sau simplă este un remediu obișnuit pentru gâtul inflamat. O revizuire a literaturii din 2021 a examinat efectul mierii asupra infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare. Cercetătorii au concluzionat că mierea a fost mai eficientă în ameliorarea simptomelor decât alte tratamente, inclusiv antibioticele și antihistaminicele, cum ar fi difenhidramina.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp
Gargară cu apă sărată
Clătirea gurii cu apă sărată poate ajuta la calmarea gâtului inflamat și la stoparea secrețiilor. De asemenea, poate contribui la reducerea bacteriilor din gât. Persoanele cu gât inflamat ar trebui să facă gargară cu apă sărată cel puțin o dată pe oră.
Gargară cu bicarbonat de sodiu
Gargara cu o combinație de bicarbonat de sodiu și apă sărată poate, de asemenea, să ajute la ameliorarea durerii în gât. Această soluție orală poate reduce bacteriile și preveni dezvoltarea fungilor. Gargara este necesară de trei sau patru ori pe zi, urmată de clătirea gurii cu apă simplă.
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel, cu efectul său natural calmant, este folosit de mult timp în scopuri medicinale, inclusiv pentru tratarea gâtului inflamat. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și astringente.
Pudra de mușețel reduce inflamația ochilor, nasului și gâtului. Consumul de ceai de mușețel poate oferi aceleași beneficii. De asemenea, poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta corpul să lupte împotriva infecției care a cauzat gâtul inflamat.
Menta
Menta are proprietăți antiinflamatorii și anumite calități antibacteriene și antivirale. Ea conține compusul mentol, care ajută la subțierea mucusului și la calmarea gâtului inflamat și a tusei.
Fenicul
Ceaiul de fenicul este un remediu obișnuit pentru gâtul inflamat. Printre alte beneficii, acesta ar putea să:
- aline durerea, inclusiv crampele menstruale
- reducă bacteriile care cauzează iritații sau inflamații
- acționeze ca un antifungic eficient
- stimuleze lactația
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sabinoparente
Ulmul alunecos
Ulmul alunecos conține mucilagiu. Când este amestecat cu apă, ulmul alunecos formează un gel care acoperă și calmează gâtul. Pentru a utiliza ulmul alunecos, toarnă apă clocotită peste pudră, amestecă și bea. Poți constata că pastilele cu ulm alunecos sunt, de asemenea, utile.
Usturoi
Usturoiul are proprietăți antibacteriene naturale. Conține alicină, un compus cunoscut pentru capacitatea sa de a combate infecțiile virale. Consumul zilnic de usturoi poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior. Aceleași infecții ale tractului respirator superior pot cauza și dureri de gât. Introducerea usturoiului proaspăt în dietă este o modalitate de a profita de proprietățile sale antimicrobiene.
Abur sau umiditate
Aerul uscat poate irita și mai mult gâtul inflamat. Puțină umiditate poate ajuta. De exemplu, inhalarea aburului poate contribui la ameliorarea durerii de gât.
Pentru a face acest lucru, adaugă apă clocotită într-un castron. Așază un prosop peste cap și respiră normal, permițând aburului să intre prin gură și nas. Fă acest lucru timp de 10 până la 15 minute. Poate fi necesar să adaugi mai multă apă clocotită în castron pentru a menține aburul. O altă opțiune este să pornești dușul cu apă fierbinte și să închizi ușa băii. Odată ce baia se umple de abur, poți inhala aerul cald și umed.
Odihnă
Odihna poate fi exact ce ai nevoie. Dacă simți că se apropie o durere de gât, încearcă să iei lucrurile ușor și asigură-te că dormi suficient. Lipsa somnului poate crește riscul de a dezvolta o infecție. Pierderea severă a somnului, chiar și pentru o noapte, poate crește, de asemenea, nivelurile de proteine inflamatorii numite citokine. Ar putea fi, de asemenea, o idee bună să-ți odihnești și vocea. Acțiuni precum vorbitul tare, cântatul sau strigatul pot irita și mai mult gâtul deja sensibil.
Ce trebuie să eviți
Dacă ai o durere de gât, expunerea la anumite alimente sau factori de mediu poate înrăutăți simptomele tale. În timp ce te recuperezi, încearcă să eviți următoarele:
- aerul uscat
- fumatul sau expunerea la fum de țigară
- poluarea aerului
- alergeni potențiali precum polenul, mucegaiul sau scame de la animale de companie
- gaze chimice, cum ar fi cele provenite de la produsele de curățenie
- consumul de alcool alimente sau băuturi acide, precum citricele, roșiile sau băuturile carbogazoase
- alimente uscate sau aspre, precum covrigeii, chipsurile sau popcornul
- alimente picante, potrivit Healthline.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News