Remanieri de guvern în Grecia, după rezultatul la europarlamentare al partidului aflat la putere
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis va efectua o remaniere a cabinetului său, după ce partidul său de centru-dreapta, Noua Democrație, a obținut un scor mai mic decât cel așteptat la alegerile pentru Parlamentul European, scrie Reuters.

Compoziția noului guvern va fi anunțată de purtătorul de cuvânt al guvernului la ora 11:30 (08:30 GMT), potrivit unui comunicat emis de biroul premierului.

Partidul Noua Democrație, care conduce Grecia din 2019, a obținut 28,3% din voturi în alegerile de duminică, dar a ratat ținta de 33% pe care Mitsotakis o stabilise în campania electorală și este mult sub cei 40% obținuți la alegerile naționale din iunie 2023.

Rezultatele de duminică arată că niciunul dintre cele trei mari partide nu și-a atins obiectivele declarate, deși toate încearcă să prezinte un rezultat pozitiv

Un lucru incontestabil este prezența foarte scăzută la vot - cu aproximativ 18% mai mică decât la ultimele alegeri europene, din mai 2019 (58,69%).

Interpretările politice au început deja: oficialii Noua Democrație susțin că polarizarea a fost mai mică decât în 2019, liderul SYRIZA, Stefanos Kasselakis, a declarat că rezultatele reprezintă o respingere clară a partidului de guvernământ, iar reprezentanții PASOK au subliniat că partidul și-a crescut cota de vot pentru a treia oară consecutiv.

Au existat și tensiuni interne: parlamentara SYRIZA, Olga Gerovassili, a declarat într-o emisiune TV că obiectivul, așa cum a fost stabilit de lider, era să se apropie de 20%.

Partidele de extremă dreapta și-au crescut semnificativ cota de voturi, chiar dacă unul dintre ele, Spartiates (Spartanii), a fost exclus de la alegeri, deoarece a fost considerat un substitut al organizației criminale desființate, Zorii Aurii.

Rezultatul nu este așteptat să schimbe prea mult în politica internă, cel puțin pe termen scurt. Noua Democrație continuă să conducă în toate prefecturile grecești, cu excepția a două. Dacă nu vor exista dezvoltări neașteptate, Noua Democrație este pe cale să își încheie cel de-al doilea mandat de patru ani la mijlocul anului 2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel