Remanierea lui Cătălin Predoiu și ruperea coaliției. Bogdan Chirieac, răbufnire după declarația lui Adrian Cozma: "Ne prosteşte în faţă! Are acest talent"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre posibila rupere a coaliției din cauza negocierilor eșuate privind alegerea unei date pentru prezidențiale, dar și despre posibila remaniere a lui Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Negocierile privind data alegerilor prezidenţiale au eşuat din nou. Liberalii s-au răzgândit. Iniţial, au fost de acord cu 15-29 septembrie, aşa cum au agreat cu PSD în luna martie. S-au răzgândit săptămâna trecută - au spus 29 septembrie - 13 octombrie, pentru ca astăzi să vină, în cadrul coaliţiei de guvernare, să propună luna octombrie, iar în spaţiul public să anunţe că vor, de fapt, luna noiembrie.

Ulterior, pe surse, Antena 3 transmite că ultima variantă ar fi 24 noiembrie primul tur al alegerilor prezidențiale, 8 decembrie turul doi, când, de fapt, sunt programate și alegerile parlamentare.

Social-democraţii spun public că nu pot schimba calendarul electoral pentru că Nicoale Ciucă nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. De asemenea, liberalii au vorbit şi despre teama că Nicolae Ciucă ar putea fi schimbat din funcţia de preşedintele PNL dacă alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie.

De asemenea, social-democraţii îi dau ultimatum lui Cătălin Predoiu, până vineri, să pregătească actele necesare pentru a fi stabilită dată alegerilor prezidenţiale. Marea întrebare care apare pe buzele tuturor este dacă va fi remaniat Cătălin Predoiu, dacă nu va face acest lucru, și dacă va ieși PNL de la guvernare.

"Mi-e teamă că se rupe coaliția"

"Mie mi-e teamă că se rupe coaliția, dacă poziţiile sunt divergente într-o asemenea măsură. Cu toate consecinţele nefaste pentru România! Până acum nu am avut rotativă al guvernare, era relaţia personal dintre Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Ce aţi enunţat dumneavoastră din partea PNL nu sunt motive, ci pretexte, ce fac domniile lor îi tăie din şansele lui Nicolae Ciuca. Dacă PNL iese de la guvernare, în secunda doi Marcel Ciolacu îşi depune mandatul. Ar fi absurd să rămână cu un guvern minoritar.

Cel care se pare că a provocat acest blocaj, domnul preşedintele Klaus Iohannis, ar trebui să iasă şi să tranşeze chestiunea. Să vină să spună că s-au înţeles PSD şi PNL, după ce a avut loc comasarea de alegeri aberantă, s-a mers pe lista comună la europarlamentare în numele stabilităţii şi a fost bine şi, acum, după ce s-au luat aceste angajamente să vii să muţi data alegerilor.. Atunci ce facem? Aşteptăm majorarea de pensie la 1 septembrie. Păi, se mai face? Șifonat din chestiunea asta iese PNL şi candidatul PNL, generalul Nicoale Ciucă, care, în opinia mea, intră în turul doi fără niciun fel de problemă, mai ales pe acest val", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

"Nu puteţi nega realitatea!"

Cât despre faptul că Nicolae Ciucă şi-a dat cuvântul nu doar public, ci şi în cadrul coaliţiei şi de fiecare dată în spaţiul public a avut declaraţii în acest sens, că alegerile vor fi pe 15 - 29 septembrie, liberalul Adrian Cozma a spus:

"A fost o discuție de principiu şi acolo au fost nişte condiţii ca o astfel de înţelegere să aibă loc, în sensul organizării alegerilor în septembrie - şi anume coaliţia la europarlamentare să ia peste 50% şi uite că nu a luat, a luat sub 50%, lucru care trebuie să ne pună semne de întrebare. Pe de altă parte, eu constat că PSD este disperat, văzând că scade în sondaje şi scad şansele ca Ciolacu să ajungă preşedinte al României şi de asta această dorinţă arzătoare a PSD de a face alegerile când oamenii sunt în concediu".

"Cu redistribuire, s-a luat peste 50%. Nu puteţi nega realitatea!", a fost observaţia lui Bogdan Chirieac.

Cât despre posibilitatea ca ministrul Cătălin Predoiu să fie remaniat, analistul politic a mai spus: "Nu poate Marcel Ciolacu să îl remanieze fără acordul coaliţiei. Remanierea ministrului, fără acordul lui Nicolae Ciucă, rezultă că nu mai există coaliţie. Să fie foarte clar! Nu mai este coaliție, în momentul în care îl remaniază pe Cătălin Predoiu fără acordul PNL şi nu are cum să îşi dea acordul pentru că el face ceea ce îi cere partidul... Este un ministru pe care l-a dorit România, fiindcă el a rezolvat problema Schengen, cât a putut şi el, şi a rezolvat MCV-ul care era în România de 20 de ani."

Adrian Cozma: Domnul Predoiu este ministru PNL - trebuie să fac corecţia asta - ministru asumat de PNL.

Bogdan Chirieac: Domnule Cozma, dumneavoastră care aţi spus că nu e, că era o condiţie şi îl contraziceţi în faţă pe preşedintele partidului, Nicolae Ciucă.... Daţi-mi voie...

Adrian Cozma: Ce condiţie, că nu înţeleg? Staţi un pic.

Bogdan Chirieac: Dumneavoastră aţi spus că, dacă nu se fac 50%... Păi, cum? Alianţa PSD-PNL, la europarlamentare, cu redistribuire a luat aproape 60% şi că, vezi Doamne, dacă nu se obţinea... Dar nu numai la dumneavoastră mă refer acum, că nu vă înţeleg logica. Mă refer la domnul Rareş Bogdan, care este cel mai bun comunicator PNL şi care este mereu trimis în faţa să îşi pună în pericol credibilitatea cu acele pretexte.

Tandemul președinte-premier

Potrivit unor surse liberale citate de Antena 3, privind tandemul președinte-premier, totul se va decide după primul tur pentru Cotroceni. Ideal ar fi Marcel Ciolacu cu Nicolae Ciucă în turul doi, să ajungă la o înţelegere pe tandemul președinte-premier. Dacă intră Ciolacu cu Mircea Geoană în cursă, liberalii negociază cu amândoi şi vor garanţii că premierul, după alegeri, să fie de la PNL.

"Negocierea iniţială pe stabilitate este apreciată şi în intern şi în extern, că este singura marfă la export cu adevărat valoroasă pe care a oferit-o România - că Polonia e cu probleme, Ungaria cu probleme, Slovacia nu mai vorbim, Bulgaria la fel. Aici, cu războiul la gard, România era stabilă. Negocierea a fost foarte clară: cei doi în turul al doilea - unul iese preşedinte, celălalt va prelua Guvernul", a spus Bogdan Chirieac.

"Ne prosteşte în faţă! Domnul Cozma are acest talent"

"Ştiţi de ce România, cu toate resursele ei colosale, nu este încă în rândul ţărilor dezvoltate din UE? Pentru că politicienii nu şi-au respectat cuvântul. Acesta este un exemplu clar. De aia nu avem autostradă, școală, spital şi multe altele, şi stat funcţional. În acest moment, cu toată dragostea o spun şi cu tot regretul, că sunt mai apropiat de zona liberală, dar nu am ce să fac, cel care nu îşi respectă cuvântul este PNL", a adăugat analistul politic.

Adrian Cozma: Nu este aşa, domnule Chirieac.

Bogdan Chirieac: Au anunţat alegeri prezidenţiale pe 15 şi 29 septembrie.

Adrian Cozma: Nu este aşa. Noi nu am avut o decizie în sensul ăsta, nu vă supăraţi.

Bogdan Chirieac: Ne prosteşte în faţă! Nu, n-am ce să spun... Domnul Cozma are acest talent...

"Ne-am confruntat deja cu această aberaţie"

Potrivit surselor citate anterior de Antena 3, dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul doi, liberalii nu exclud negociere şi cu Mircea Geoană.

"Dar domnul Ciucă intră în turul doi. De ce credeţi că nu ar intra? Haideţi să mergem de la o realitate.... PNL a luat peste 30% vot politic la alegerile locale. Este adevărat? Corect. PSD a luat 35% în aceste alegeri şi nu vă uitaţi la cele 5 procente! Uitaţi-vă că sunt 400.000 de voturi diferenţă între cele două partide. Păi, la ce structura are PNL şi armata de aleşi locali, dumneavoastră credeți că domnul Ciucă nu intră în turul doi? Este clar că domnul Ciucă intră în turul doi", a spus Adrian Cozma.

Bogdan Chirieac: Mircea Geoană este un candidat foarte puternic. Acesta este adevărul.

Adrian Cozma: Fără structură...

Bogdan Chirieac: Dar nu putem spune cine intră în turul doi. Şi, da, este adevărat, este un handicap major - fără structură. Dar, deocamdată, nu pui alegerile în funcţie de şansele partidului. Zău! Că ne-am confruntat deja cu această aberaţie, cu comasarea alegerilor. Atunci, am ţipat cu toţii că nu e în regulă, cum nu este în regulă să ai alegeri locale într-un singur tur, că s-au ales primari cu 25% sau 35% din voturi dintre cei prezenţi şi cei prezenţi au fost 35% dintre cei cu drept de vot. Despre ce vorbim?

Potrivit unor surse PSD citate tot de Antena 3, social-democraţii nu ar fi de acord cu varianta 24 noiembrie - 8 decembrie, nu vor ca prezidențialele să se suprapună cu parlamentarele și spun că ar fi un calcul al PNL. PSD nu ar susține comasarea. Nu sunt de acord nici cu 10 / 24 noiembrie. PSD ar fi de acord cu prezidenţialele în decembrie, cu vot în trei săptămâni consecutive - 1 decembrie primul tur, 8 decembrie parlamentare, 15 decembrie turul doi.  Aceasta ar fi singura variantă cu care ar fi de acord PSD, partidul excluzând tandemul în turul doi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel