Data actualizării:
Data publicării:

Religia fără biserică. De ce oamenii merg să se roage doar de Crăciun și de Paște. Mihai Coman: O încercare de a găsi un echilibru lăuntric fără a te obosi prea tare

Autor: Doinița Manic | Categorie: Cultura
WhatsApp
Religia fără biserică. Mihai Coman, explicații / Foto: Pixabay
Religia fără biserică. Mihai Coman, explicații / Foto: Pixabay

Prof. univ. dr. Mihai Coman, primul decan al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti, a vorbit la DCNews despre tendința multor credincioși de a încerca să își găsească un echilibru lăuntric fără a merge prea des la biserică și fără a respecta posturile.

Într-un interviu pentru DC NEWS, jurnalistul Val Vâlcu l-a întrebat pe prof. univ. dr. Mihai Coman de ce mulți credincioși merg la biserică doar de Crăciun și Paște, încercând astfel să își găsească un echilibru lăuntric, dar fără a face prea multe eforturi în acest sens și fără a respecta posturile sau alte cerințe bisericești. Există "o tendință de generalizare a spiritualității", a explicat Mihai Coman.

"Acest aspect care ar ține de psihologia religiei, iarăși este o disciplină științifică și nu știu câți specialiști avem noi pe aceste lucruri pentru că ar merita să fie cercetate motivațiile și această încercare de a găsi un echilibru lăuntric fără a te obosi prea tare, a te obosi să zicem material și prin energetic pentru că trebuie să faci niște lucruri și eventual niște costuri. În același timp, ați găsi de partea cealaltă a balanței un sentiment de împăcare că ai făcut ceea ce trebuia. Lucrările de specialitate vorbesc despre o tendință de generalizare a spiritualității, deci este substituire a trăirilor religioase cu niște trăiri legate de o depășire a limitelor, fără însă, aparatul ceremonial și instituțional care este specific religiilor canonice. Când spun aparatul ceremonial mă refer la toate aceste datini care există și instituțional e vorba despre biserică." a spus profesorul Mihai Coman.

Spiritualitatea, folosită în management

Prof. univ. dr. Mihai Coman a vorbit și despre un trend prezent mai ales în Occident. Spiritualitatea este folosită adesea în management.

"Și atunci este acest trend care are, mai ales  în generațiile tinere își găsește locul, din Occident cel puțin, că nu știu studii la noi, dar care a prins foarte bine în management, unde există o tendință de a se spiritualiza activitatea în întreprinderi ca să se crească devoțiunea și eficiența celor care sunt angajați, care merg de la folosirea unor elemente de feng shui, până la invitarea unor guru și altora care să le dea oamenilor o senzație că muncind ei se desăvârșesc. Acum dacă sunt cinic, sigur, se desăvârșesc ei personal, dar profitul se duce în altă parte, care nu este foarte spirituală, dar este această tendință, este o desciplină desinestătătoare, reviste de specialitate care au apărut prin anii 90, conferințe și mari dezbateri pe tema aceasta a relației dintre spritualitate și management."

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel