Data publicării:

Relevanța SUA pe plan internațional, după ce Marcel Ciolacu a vorbit cu Anthony Blinken legat de chestiunea Schengen. Chirieac: „Asta nu înseamnă că Austria a cedat”

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

SUA au făcut câteva mișcări de impact la nivel internațional în ultimele zile. Influențarea Austriei și blocarea deciziei ONU de a înceta conflictul din Gaza arată capacitatea soft power-ului Statelor Unite.

Anumite voci de pe scena internațională au contestat implicarea SUA în a menține echilibrul la nivel internațional spunând că „SUA nu mai sunt relevante”, însă, având în vedere ultimele noutăți din contextul internațional se poate observa influența pe care Statele Unite o stăpânesc pe mai multe continente. 

Alegerea de a bloca propunerea Emiratelor din cadrul ONU, cea de a stopa conflictul din Gaza, dar și influențarea deciziei Austriei de a nu primi România în Schengen sub nicio formă, pot fi argumente valabile pentru a arăta că SUA își mențin poziția.

Uzurparea poziției SUA de către Rusia și China - doar un vis

L-am contactat pe analistul politic Bogdan Chirieac pentru a cere mai multe detalii și a explica ce înseamnă poziția SUA având în vedere ultimul context creat la nivel internațional.

„SUA reprezintă principala superputere în lume. Faptul că se ridică și China nu înseamnă că Statele Unite au cedat locul întâi pe Planetă. Este liderul incontestabil al lumii occidentale, țara cu cea mai puternică forță militară și în același timp cu cea mai puternică influență, ceea ce se numește softpower. Faptul că Rusia sau China încearcă să uzurpe această poziție nu e ceva nou. Din punct de vedere economic, SUA conduc, dar și tehnologic și științific, ele dețin supremația. Sigur, se bazează și pe partenerii din lumea Occidentală, lumea occidentală însemnând și Japonia, Coreea de Sud, Australia sau Noua Zeelandă. Occidentul nu este despre poziția geografică, ci face referire la setul de valori pe care le împărtășim, adică democrația liberală.”, ne-a spus Bogdan Chirieac.

„Victoria” României privind Schengen este un rezultat al diplomației românești

Poziția vehementă a Austriei a fost mișcată de SUA la rugămintea premierului României - Marcel Ciolacu, ne spune analistul politic. Totodată, implicarea politică a acestora, folosindu-se de soft power pe care îl dețin, arată că SUA nu vor ceda poziția lor în lume nici cu ocazia alegerilor prezidențiale de la anul.

Îngrijorările au fost alimentate și de discursul lui Donald Trump - prin care și-ar pregăti candidatura -, care susțin că „SUA au magaziile de muniție goale”. Totuși, afirmațiile fostului președinte SUA nu au fost confirmate de oficialități. 

„În privința Vienei, ambasadorul SUA la Viena, se pare că, la rugămintea adresată lui Anthony Blinken de către Marcel Ciolacu, a deschis subiectul aderării la Schengen a României și Bulgariei. Austria nu e țară membră NATO, ci doar a UE. Cu toate astea, SUA au influență și asupra Austriei, dar asta nu înseamnă că Austria a cedat. Stați puțin că nu e un mare câștig doar cu granițele aeriene. Asta se putea face de zece ani fără să lovească pe nimeni. SUA sunt relevante din toate punctele de vedere. Să nu dăm crezare știrilor false potrivit cărora SUA își cedează această poziție din cauza alegerilor prezidențiale de la anul din cauza declarațiilor fostului președinte Donald Trump fiindcă nu se întâmplă așa.”, a precizat analistul.

Israel trebuie să hotărască ce se întâmplă cu conflictul din Gaza

 

Deși propunerea Emiratelor la ONU a fost apreciată de anumiți actori internaționali, intenția acestora rămâne controversată având în vedere că ea a venit aproape concomitent cu vizita lui Putin la Abu Dhabi. De asemenea, alți specialiști au spus că o încetare a conflictului provenită din exteriorul Israel-Palestina ar face mai mult rău pe termen lung, fiind considerată o pace unilaterală impusă.

„Știți ce se întâmplă? Despre Gaza există numeroase puncte de vedere. Cei care au suferit de o manieră groaznică au fost cei din Israel. Războiul acesta Israel-Hamas - slavă Domnului că a rămas la nivelul acesta și nu s-a întins în tot Orientul, iar acest lucru tot datorită SUA, care și-au mutat două portavioane în regiune, descurajând astfel Iranul -, rămâne pentru Israel să hotărască ce e mai bine. Orice inițiativă care ar putea opri uciderea de oameni, inclusiv palestinian, este binevenită, numai că ea trebuie acceptată de Israel.”, a încheiat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel