Relațiile dintre Regatul Unit și Irlanda în timpul Brexit, afectate de Rusia: Irlanda este un "loc de joacă" pentru serviciile de informații rusești
În spațiul public iralndez există numeroase reacții, după ce a fost descoperit faptul că Moscova a recrutat un membru al parlamentului pentru a afecta relațiile dintre Regatul Unit și Irlanda în timpul negocierilor pentru Brexit.
Irlanda este un „teren de joacă” pentru serviciile de informații rusești, a declarat un fost adjunct al unei unități din armata irlandeză, după acuzațiile conform cărora un membru al parlamentului a fost recrutat de Kremlin pentru a submina relațiile anglo-irlandeze în timpul negocierilor pentru Brexit.
Cathal Berry, acum Teachta Dála (TD, membru al parlamentului irlandez), a afirmat că nu a fost surprins de raportul de la sfârșitul săptămânii trecute, conform căruia politicianul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost recrutat „ca agent de influență” într-o operațiune de tip "honeytrap".
"Dacă vrei să influențezi o țară occidentală cu resurse extinse și o cultură de securitate deficitară, atunci Irlanda este punctul zero"
„Dacă vrei să influențezi o țară occidentală cu resurse extinse și o cultură de securitate deficitară, atunci Irlanda este punctul zero”, a declarat Berry pentru Irish Times. „Aici rușii obțin impact maxim cu un efort minim. Este un teren de joacă pentru ei.”
Conform raportului din Irish Sunday Times, scopul operațiunii era de a stabili contacte cu paramilitarii loialiști într-un moment de discuții sensibile cu Marea Britanie despre eventualitatea unor controale la granița irlandeză.
Misiunea raportată se încadrează în eforturile mai ample de război hibrid identificate de UE, despre care se spune că pot include orice, de la dezinformare la presupuse incendieri și atacuri antisemite.
„Rusia a scris manualul despre operațiuni hibride: dezinformare, atacuri cibernetice, orice este negabil sau foarte dificil de atribuit lor”, a spus Berry, fost adjunct al Irish Ranger Wing și în prezent TD independent pentru Kildare.
Conform ziarului, armata și serviciile de securitate irlandeze l-au identificat pe potențialul agent, denumit 'Cobalt', însă acesta rămâne în funcție. Nu există dovezi evidente că ar fi fost plătit sau că ar fi transmis informații rușilor. El nu a fost arestat sau acuzat.
Deputatul din opoziție, Richard Boyd Barrett, a cerut autorităților să ia măsuri. „Cred că oricine a fost corupt de o putere externă în loc să servească interesele oamenilor obișnuiți are o situație serioasă de explicat,” a spus el.
Se spune că politicianul a fost recrutat de Sergey Prokopiev, care a lucrat în ambasada de la Dublin între 2019 și 2022 și a fost expulzat acum doi ani, după ce au apărut acuzații că ar fi fost ofițer de informații nedeclarat.
Ambasada Rusiei în Irlanda putea să devină un „centru nervos” pentru serviciile de informații ruse
Duminică, taoiseach-ul (prim ministrul în Irlanda) Simon Harris a declarat că nu va comenta asupra chestiunilor de securitate, dar a subliniat că Irlanda „nu este imună” la tentativele Rusiei de a influența discursul public.
„Nu ar trebui să ne surprindă pe niciunul dintre noi că Rusia caută să influențeze opinia publică, să distorsioneze opinia publică și este activă în acest sens în întreaga lume, iar Irlanda nu este scutită de acest lucru,” a spus el.
„De asemenea, am observat o creștere semnificativă a acestui tip de activitate de la brutală invazie a Ucrainei de către Rusia”, a completat acesta.
Întrebat dacă știe cine este presupusul agent, Simon Harris a răspuns că nu poate comenta asupra chestiunilor de securitate, dar că este „satisfăcut că gardienii noștri și serviciile noastre de informații, lucrând internațional cu omologii lor, iau această problemă foarte, foarte în serios”.
Ambasada Rusiei a declarat luni că „a crezut întotdeauna că nu are sens sau valoare să comenteze” asupra a ceea ce a descris ca fiind 'concoții primitive anti-ruse' în Sunday Times.
Prezența Rusiei în Irlanda a fost anterior subiect de îngrijorare, cu aprobarea planului de a quadrupla dimensiunea ambasadei ruse anulat de guvern în 2020, din cauza îngrijorărilor legate de scopul noului complex.
La vremea respectivă, Berry a afirmat că acel complexul propus, care ar fi inclus o rețea subterană de 20 de camere de depozit, 10 camere pentru centrale electrice și 13 toalete, arăta mai degrabă ca un „centru nervos” pentru serviciile de informații ruse, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News