Relaţia România - Spania, dezechilibru MAJOR. Adrian Rădulescu: Aşa stau lucrurile
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, a arătat care este greşeala majoră pe care o face România atunci când vine vorba despre producţia agricolă şi despre exportul de cereale. 

Adrian Rădulescu a atras atenţia asupra faptului că România face greşeala de a vinde materie primă - cereale - în loc să valorifice în ţară această producţie şi să exporte produse procesate, cu valoare adăugată. Rădulescu a dat ca exemplu relaţia România - Spania în ceea ce priveşte importurile şi exporturile. 

"Când discutăm de produsele alimentare, România nu este un jucător mondial pe piaţă. Să se spună 'nu s-a făcut grâu în România, creşte preţul'. Nu s-a făcut în România, s-a făcut în altă parte. Noi am ieşit din acest joc. Problema noastră este că îl vindem neprocesat, vindem materie brută, după care importăm foarte multe lucruri procesate, iar asta dă acest decalaj. (...)

România consumă 11 milioane de porci pe an şi mai produce 2,3 milioane. Diferenţa o cumpără din comerţul intracomunitar: Germania, Spania. Spania produce 55 milioane de porci la 52 de milioane de locuitori, iar noi 2,2 milioane de porci la 18 milioane. Noi le dăm cereale: grâu, orz, porumb, iar ei ne dau carne de porc. Noi vindem cu 60 de bani kilogramul, iar ei ne vând carnea cu 10-12 lei/kg. Cam aşa stau lucrurile", a explicat Adrian Rădulescu într-un interviu la DC News.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel