Data publicării:
Relația Moscova - Budapesta funcționează perfect. Rusia a transferat în Ungaria prizonieri de război ucraineni din regiunea Transcarpatia
Ungaria a confirmat transferul unui grup de militari ucraineni din regiunea Transcarpatia.
Viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén a confirmat pentru UMM că Federația Rusă a transferat în Ungaria prizonieri de război ucraineni din regiunea Transcarpatia, scrie Bucpress.
Anterior, Biserica Ortodoxă Rusă a publicat o declarație în care se menționa că „în cadrul colaborării interbisericești, la solicitarea părții ungare, s-a realizat transferul către Ungaria a unui grup de 11 prizonieri militari ucraineni din Transcarpatia, care au participat la acțiuni militare”.
În declarație se preciza că acordul privind transferul prizonierilor de război a implicat prezența președintelui Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Bisericii Ortodoxe Ruse, Antonie, Mitropolit de Volokolamsk, și a consilierului Patriarhului rus, Nicolae Balașov.
Transferul prizonierilor de război a fost coordonat de Zsolt Semjén, viceprim-ministrul Ungariei pentru afacerile bisericești, conform ATV. Acesta nu a oferit detalii privitoare la acțiunea dintre Rusia și Ungaria și a invocat „interesele cauzei și ale poporului”. El a punctat doar că este vorba de „un gest al Bisericii Ortodoxe Ruse către Ungaria și că aceste persoane îi datorează libertatea lor”.
CITEȘTE ȘI - Dmytro Kuleba aplaudă „mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei“
Românii din Ucraina au cerut Kievului să renunțe la sintagma de limbă moldovenească
Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut luna trecută Kievului să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei 'limbă moldovenească' la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina. Aceștia dau exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin 'limba română'.
„În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina - România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene', Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de 'limbă moldovenească' de sorginte sovietică“, se arată în memoriul românilor din Ucraina.
În urmă cu două luni, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a promulgat legea conform căreia limba română a devenit limba de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News