
Viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén a confirmat pentru UMM că Federația Rusă a transferat în Ungaria prizonieri de război ucraineni din regiunea Transcarpatia, scrie Bucpress.
Anterior, Biserica Ortodoxă Rusă a publicat o declarație în care se menționa că „în cadrul colaborării interbisericești, la solicitarea părții ungare, s-a realizat transferul către Ungaria a unui grup de 11 prizonieri militari ucraineni din Transcarpatia, care au participat la acțiuni militare”.
În declarație se preciza că acordul privind transferul prizonierilor de război a implicat prezența președintelui Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Bisericii Ortodoxe Ruse, Antonie, Mitropolit de Volokolamsk, și a consilierului Patriarhului rus, Nicolae Balașov.
Transferul prizonierilor de război a fost coordonat de Zsolt Semjén, viceprim-ministrul Ungariei pentru afacerile bisericești, conform ATV. Acesta nu a oferit detalii privitoare la acțiunea dintre Rusia și Ungaria și a invocat „interesele cauzei și ale poporului”. El a punctat doar că este vorba de „un gest al Bisericii Ortodoxe Ruse către Ungaria și că aceste persoane îi datorează libertatea lor”.
CITEȘTE ȘI - Dmytro Kuleba aplaudă „mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei“
Românii din Ucraina au cerut Kievului să renunțe la sintagma de limbă moldovenească
Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut luna trecută Kievului să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei 'limbă moldovenească' la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina. Aceștia dau exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei prin 'limba română'.
„În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina - România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene', Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de 'limbă moldovenească' de sorginte sovietică“, se arată în memoriul românilor din Ucraina.
În urmă cu două luni, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a promulgat legea conform căreia limba română a devenit limba de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Călin Donca, nou mesaj din spatele gratiilor / Răspuns pentru Dorian Popa / Ce se întâmplă cu banii celor care au investit în panouri / video
- ICCJ: Badea, Ciuvică, Gâdea primesc despăgubiri de la Camelia Bogdan. Fosta judecătoare cerea 100 de milioane de lei
- Este sau nu momentul pentru investiţii imobiliare? Iancu Guda spune care e "casa pe care ne-o permitem"
- Florin Dumitrescu, după anunțul făcut de Irina Fodor în timpul filmărilor de la Chefi la cuțite: "A căzut cerul pe mine!"
- Liderul FPÖ îl compară pe Nehammer cu o cămilă. Care e motivul ironiei
- „Poartă-te cu pacientul aşa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav”. De Ziua Internaţională a Medicului, dr. Șerban Bubenek oferă sfaturi colegilor săi / video
- "Primeam aceeași mâncare. În zilele rele, iarbă". Marius Balo, mărturisiri din calvarul trăit în închisoarea din China: "Trebuia să folosim gaura pentru nevoi. Erai forțat să-i privești"
- BANCUL ZILEI: Un primar, la încheierea conturilor cu viața...
- Măsuri care vizează toți angajații MAI. Despescu: Test obligatoriu. Cine nu se supune... ne pare rău. Nu putem fi colegi / video
- Mircea Badea, reacție după incidentul lui George Simion cu bărbatul care-l întreba insistent „Cum este să fii rusofil?”