Relația dintre Uniunea Europeană și SUA. Mănescu: O nouă ordine globală se apropie
Ramona Mănescu susține că fostul Est a devenit parte a noului Vest, iar o nouă ordine globală se apropie.
Statele din estul şi vestul Europei trebuie să coopereze, iar relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să fie mai strânse, pentru că o nouă ordine globală se pregăteşte să vină, a declarat, joi, Ramona Mănescu, ministrul interimar al Afacerilor Externe, în cadrul Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen şi Biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, scrie Agerpres.
"Sunt convinsă că mandatul României la preşedinţia Consiliului UE a oferit "food for thoughts", cum vom putea Estul şi Vestul să coopereze, cum vom putea merge mai departe, cu teme pe agenda noastră. Cred că fostul Est a devenit parte a noului Vest şi cred că este o risipă de energie politică să vorbim obsesiv despre stereotipuri. Ar trebui să investim resursele pentru a manageria diviziunile globale. Putem face asta lucrând împreună şi cu propuneri comune pentru o nouă ordine globală care păzeşte elementele fundamentale ale valorilor şi intereselor noastre. Acestea sunt necesare, pentru că o nouă ordine globală este pe punctul de a veni, fie că ne place, fie că nu", a spus Mănescu.
Energia, un obiectiv strategic
Ea a arătat că energia, spre exemplu, a devenit atât un obiectiv strategic, cât şi o armă în jocul strategic, aşa cum a dovedit-o conflictul dintre Ucraina şi Rusia, cu influenţă în politica europeană şi globală.
Potrivit lui Mănescu, România poate avea o voce puternică atât pentru întărirea relaţiilor din interiorul UE, dar şi pentru întărirea cooperării dintre UE şi Statele Unite ale Americii.
"România şi UE trebuie să lucreze împreună cu aliaţii lor. Chiar dacă în ultimii ani, relaţiile transatlantice au fost marcate de ostilităţi în percepţie, prin abordări diferite, continuăm să credem cu putere că UE şi SUA trebuie să continue să lucreze îndeaproape, să îşi consolideze relaţiile. UE şi SUA sunt parteneri indispensabili reciproc în securitate, iar acest lucru a fost dovedit de-a lungul istoriei, ei au fost cei mai buni ca parteneri", a mai spus şeful diplomaţiei române.
Ea a amintit că, în urmă cu 30 de ani, UE şi SUA şi-au unit forţele să ajute ţările din estul şi sud-estul Europei să iasă din comunism şi trebuie să continuăm să lucrăm împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News