Data publicării:

Relația dintre China și Europa, tot mai tensionată: Beijingul amenință cu măsuri dure

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock și ministrul chinez de Externe, Qin Gang. Sursa: Agerpres
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock și ministrul chinez de Externe, Qin Gang. Sursa: Agerpres
Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a avertizat-o marți pe omologul său german, Annalena Baerbock, că Beijingul va reacționa ferm dacă UE va sancționa companiile chineze pentru  potențialul ei rol în sprijinirea războiului Rusiei în Ucraina.

Avertismentul ministrului chinez a venit în momentul în care Comisia Europeană a adăugat opt ​​companii chineze pe lista viitorului pachet de sancțiuni, potrivit documentelor obținute de Politico. Aceste companii, dintre care șase au sediul în Hong Kong, sunt considerate că au ocolit sancțiunile UE împotriva achiziției de către Rusia de bunuri cu dublă utilizare, inclusiv microcipuri.

Cu toate acestea, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock a respins avertismentul, spunându-i omologului său chinez că China are obligația de a se asigura că întreprinderile chineze nu livrează Moscovei arme sau așa-numite bunuri cu dublă utilizare, care pot fi folosite pentru eforturile de război ale Rusiei.

”De aceea, noi, ca Uniunea Europeană, examinăm măsuri foarte direcționate... pentru a ne asigura că bunurile sancționate și bunurile cu dublă utilizare nu cad în mâini greșite”, a spus Baerbock.

Citește și: UE pregătește un nou pachet de sancțiuni. China avertizează: ”Îndemnăm UE să nu meargă pe această cale greșită, altfel vom lua măsuri”

”Cu privire la exporturile de bunuri cu dublă utilizare, procedăm conform reglementărilor și legilor. Întreprinderile chineze și ruse au schimburi și cooperare normale, care nu ar trebui să fie afectate. Ne opunem ferm ca anumite țări, anumite blocuri de țări, să-și folosească așa-numitele legi pentru a-și exercita jurisdicția cu braț lung și sancțiuni unilaterale împotriva altor țări, inclusiv a Chinei. Dacă se va întâmpla acest lucru, China va reacționa în modurile necesare”, a declarat Qin reporterilor în timpul unei conferințe de presă la Ministerul de Externe german, la Berlin. 

Relațiile dintre Berlin și Beijing au fost tensionate, inclusiv atunci când s-a constatat luni că China a anulat vizita ministrului german de Finanțe, Christian Lindner, în țară în această săptămână, în ultimul moment, provocând speculații că acest lucru ar putea fi legat de poziția critică a lui Lindner și a Partidului Liber Democrat față de China și relațiile sale cu Taiwan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel