Regulile ”dietei de post”. Părintele Vasile Ioana, recomandare alimentară pentru 14 zile
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Preotul Vasile Ioana. Foto: Vlad Manolache
Preotul Vasile Ioana. Foto: Vlad Manolache
Duminică, 1 august 2021, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Părintele Vasile Ioana de la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București a spus ce înseamnă un post adevărat.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea “Paraclisul Maicii Domnului”.

”De astăzi ținem postul salatelor, postul pepenelui, postul acesta ușor. Timp de două săptămâni, nu mai mâncăm carne, lapte, brânză și ouă. Dacă ne umflăm de fasole, n-are niciun rost să zicem că suntem buni postitori. Postul adevărat înseamnă să reduc cantitățile de mâncare. Haideți, în această perioadă, să ținem și un pic de post negru. Să nu mâncăm până la ora 15.00, dacă putem și suntem sănătoși, sau până la ora 12.00! Sau să ținem postul cu apă. Bem apă multă și nu mâncăm sau să mâncăm puțin”, a spus părintele Vasile Ioana, duminică, la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București a spus ce înseamnă un post adevărat.

Postul nu trebuie să fie împotriva sănătății fizice

”Dacă ești bolnav, nu este absolut nicio problemă, discuți cu duhovnicul și ai dezlegare (n.r. - pentru anumite alimente). Postul nu trebuie să fie împotriva sănătății fizice. Dacă ai o problemă fizică, iar medicul ți-a zis să mănânci ouă, vei mânca ouă, dar vei ține post de celelalte - postul gurii, postul ochilor, postul minților, postul de bârfă”, a mai zis părintele.

Postul Adormirii Maicii Domnului, una dintre principalele perioade de pregătire duhovnicească din Biserica Ortodoxă, începe duminică, 1 august 2021 şi se încheie două săptămâni mai târziu, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului este stabilit de Biserică pentru reamintirea virtuților Sfintei Fecioare Maria și a postului cu care ea însăși s-a pregătit, după tradiție, pentru trecerea la cele veșnice.

De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește

În cele două săptămâni de post, credincioşii postesc şi acordă atenţie sporită rugăciunilor către Maica Domnului, în special Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului. Postul este considerat a fi mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel