Noi reguli pentru accesul la cinema, teatru sau spectacole
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 06 ian 2022, 20:40
WhatsApp
Foto: Tuur Tisseghem - Pexels
Foto: Tuur Tisseghem - Pexels
Noile măsuri de derulare a activităţilor cu public în instituţiile de cultură.

În şedinţa de Guvern care a avut loc astăzi, 6 ianuarie 2022, a fost aprobată Hotărârea nr. 1 din 05.01.2022 privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. HG-ul menţionat a fost publicat în Monitorul Oficial, în aceeaşi zi.

Starea de alertă pe întreg teritoriul ţării se prelungeşte cu 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie 2022.

Printre modificările existente se regăseşte obligativitatea purtării măştii de protecţie doar de tip medical sau FFP2, în toate spaţiile publice, închise şi deschise.

Activităţile instituţiilor muzeale, ale bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, ale instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în spaţii închise sau deschise vor avea loc numai în condiţiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3.600/2.285 din 25 octombrie 2021, disponibil aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/247678.

În cinematografe şi instituţii de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise, evenimentele sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

De asemenea, în aer liber, desfăşurarea oricărui tip de eveniment cultural poate avea loc cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Atât în spaţiile deschise, cât şi în cele închise, dacă rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, gradul de ocupare din partea publicului se va reduce la 30%. Suplimentar, pentru evenimentele derulate la exterior, numărul maxim admis este de 500 de participanţi.

În toate scenariile, participarea este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, precum şi persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Intervalul orar de derulare a oricărei activităţi cu publicul este 5:00-22:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?