Data actualizării:
Data publicării:

Reguli noi în restaurante. Măsura care ar trebui să îi facă pe comercianți și clienți să diminueze o problemă majoră

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @asmedvednikov
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @asmedvednikov

Restaurantele și alte unități de alimentație publică trebuie să aplice mai multe reguli, începând de joi, 21 martie, cu scopul de a reduce risipa alimentară. De asemenea, noile prevederi se aplică și clienților.

Toate localurile trebuie să afișeze vizibil ori la intrarea în restaurant, ori în meniu posibilitatea ca să îți ie la pachet mâncarea pe care nu reușești să o mănânci în restaurant.

Magazinele vor fi obligate să vândă la preț redus produsele, care se apropie de data de expirare, ori să le doneze unor ONG-uri sau adăposturi pentru animale.

'Operatorii economici implementează măsuri de prevenire și reducere a risipei alimentare conform următoarei ierarhii de prevenire a risipei alimentare:

- măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;

- măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, conform legislației în vigoare;

- măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori, în conformitate cu prevederile stabilite în capitolul V al anexei nr. II la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu modificările și completările ulterioare, precum și măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;

- măsuri pentru utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislației sanitare veterinare în domeniul nutriției animale;', conform legii care a intrat în vigoare.

În România, anual sunt risipite 2,5 milioane de tone de alimente. Practic, fiecare român aruncă 70 de kg de mâncare în fiecare an.

Sancțiunile sunt dure pentru comercianții nu vor respecta regulile. Amenzile sunt cuprinse între 1000 și 10.000 RON.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel