Reguli la masa de Revelion. Câte pahare trebuie să aibă fiecare invitat. Scobitorile să nu fie la vedere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Aranjarea unei mese festive se face cu respectarea unor reguli.

O masă festivă se prezintă, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune şervetul frumos împăturit. Chiflele sau feliile de pâine se pun în doua-trei coşuleţe speciale, repartizate simetric.

În cartea „Bunele maniere astăzi”, Aurelia Marinescu atrage atenţia că pe masă nu vom aşeza niciodată alături mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe. Restul tacâmurilor (linguriţele de tort, furculiţele mici pentru prăjituri sau pentru fructe) vor fi aşezate pe o măsuţă de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la îndemână.  

Atenție: Ce nu trebuie să lipsească de la masa festivă

În general, se folosesc patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supă, farfuria întinsă şi farfuria de desert. Tacâmurile se pot pune şi pe suportul destinat lor, care va fi aşezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aşeza în dreapta cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, şi în stânga lui furculiţa, cu dinţii în jos. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei.  Paharele, obligatoriu din acelaşi serviciu „Dacă utilizăm suportul de tacâmuri, vom pune şerveţelul la stânga, direct pe faţa de masă. Tot în faţa farfuriilor, spre dreapta, este şi locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii: de ţuică, de vin (paharul de vin roşu e ceva mai mic decât cel de vin alb) şi de apă. Acestea trebuie să facă parte din acelaşi serviciu”, spune Aurelia Marinescu, citată de adevarul.ro. De asemenea, este important de ştiut că, după folosire, paharele de ţuică se iau de pe masă.

La masa de Revelion, scobitorile nu trebuie să fie la vedere, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase.

De asemenea, la masa festivă este obligatoriu să se afle solniţele şi recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente: una pentru trei - patru persoane.  Oţetul, muştarul, smântâna se vor aduce doar dacă cineva le cere. O gazdă atentă le are pregătite şi le oferă. De menționat că pentru sosuri se foloseşte o sosieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel