Regulamentul privind furnizarea în ultimă instanţă a gazelor, modificat de ANRE
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 24 aug 2022, 16:42
WhatsApp
Fotografie de la suludan diliyaer, Pexels
Fotografie de la suludan diliyaer, Pexels
ANRE a decis să modifice regulamentul de furnizare a gazelor în ultimă instanţă, pentru clienţii care rămân fără furnizor. Astfel, factura trebuie să reflecte strict costurile. 

În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE din data de 24.08.2022 a fost aprobat Ordinul preşedintelui ANRE nr. 110/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020.

Prin Ordinul aprobat, au fost aduse modificări şi completări de substanţă cadrului de reglementare actual care să protejeze clienţii finali, cele mai importante fiind introducerea, pentru perioadele în care sunt impuse măsuri de sprijin prin legislaţia primară, a unui sistem alternativ prin care toţi FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă) să preia în mod nediscriminatoriu, prin rotaţie lunară, automat sau la cerere, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă.

Decizia prevede suplimentarea numărului de FUI desemnaţi de ANRE, de la minimum 5 la un număr de minimum 7 FUI, în scopul reducerii presiunii asupra FUI care vor prelua, prin rotaţie, în perioada în care sunt impuse măsuri de sprijin, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă. 

Factura trebuie să arate doar costurileFacturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de UI va reflecta strict costurile realizate de către FUI.

Modalitatea de preluare a locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh ca urmare a încetării contractului de furnizare încheiat între furnizorul actual/FUI şi clientul final a fost completată, în sensul includerii posibilităţii ca şi pentru locurile de consum pentru care clienţii finali au denunţat unilateral contractul de furnizare să fie posibilă preluarea, dar doar la cererea acestora, şi nu automat ca în celelalte situaţii de încetare a contractului.

Se clarifică faptul că şi încetarea contractului de furnizare încheiat între FUI şi clientul final pentru locul de consum preluat reprezintă o situaţie de preluare, în condiţiile în care acesta nu-şi găseşte un furnizor pe piaţa concurenţială. Corelativ, s-a introdus prevederea că, în cazul locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, FUI să decidă în mod liber dacă prelungeşte perioada de asigurare a furnizării gazelor naturale în regim de UI la locurile de consum ale clienţilor preluaţi după împlinirea duratei minime pentru care are această obligaţie şi să notifice clienţii preluaţi, cu cel puţin 30 de zile înainte, încetarea furnizării gazelor naturale în regim de UI, sau, după caz, prelungirea perioadei de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, cu precizarea acesteia.

Termenul de denunţare unilaterală, modificat la 2 zileA fost creată posibilitatea trecerii într-un timp cât mai scurt a clienţilor preluaţi de la FUI la un alt furnizor, prin micşorarea termenului de denunţare unilaterală de la 10 zile la 2 zile.

Noul regulament prevede introducerea obligaţiei FUI de a publica în secţiunea dedicată FUI, de pe propria pagină de internet, datele de contact necesare comunicării cu clienţii finali în ceea ce priveşte furnizarea gazelor naturale în regim de UI (numere de telefon, adrese de e-mail, modalitatea de contactare prin accesarea paginii de internet etc.), contractul - cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, preţul de facturare, orice alte date şi informaţii privind furnizarea gazelor naturale în regim de UI, conform reglementărilor în vigoare şi comunicărilor/solicitărilor ANRE.

"Având în vedere contextul actual, această reglementare a fost necesară, iar măsurile vor asigura continuitatea în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali şi o mai bună gestionare a fluxului de preluare a clienţilor de către furnizorii de ultimă instanţă", au arătat oficialii ANRE, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?