Regula U21, ajutor sau piedică pentru fotbalul românesc? Primele patru echipe din Liga 1 merg pe mâna străinilor sau a românilor trecuţi de 25 de ani
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Din 2016, la nivelul Ligii 1 a fost instituită "regula U21", conform căreia echipele din prima ligă trebuie să alinieze în primul XI cel puţin un jucător format la nivel naţional care să se încadreze la categoria de vârstă U21. Cât de utilă este, însă, regula? 

Analizăm, astăzi, primele 4 echipe din clasamentul Ligii 1, pentru a vedea ce jucători U21 folosesc, dar şi ce performanţe realizează aceştia

Clasamentul Ligii 1 este condus în momentul de faţă de FCSB, care are 58 de puncte acumulate în 27 de etape. Deşi are în teren mai mulţi jucători formaţi la nivel naţional, cum ar fi Florinel Coman, Alexandru Băluţă, Adrian Şut, Darius Olaru, Lixandru, Octavian Popescu sau Târnovanu, realitatea arată că doar doi dintre aceştia sunt eligibili pentru regula U21. Este vorba despre Mihai Lixandru, 22 de ani, şi Octavian Popescu, 21 de ani. 

În acest sezon, Mihai Lixandru a jucat 21 de meciuri pentru FCSB, a marcat un singur gol şi a încasat trei cartonaşe galbene. Octavian Popescu are şi el tot 21 de meciuri, a marcat 2 goluri, a dat trei pase decisive, inclusiv una în meciul cu FC Botoşani, câştigat 3-2 pe Arena Naţională, şi a primit 6 cartonaşe galbene. 

Mihai Lixandru a fost convocat de cinci ori la echipa naţională a României U21 în 2023. Octavian Popescu are 3 convocări la U21 şi 2 convocări la echipa mare în 2023, însă nu s-a evidenţiat cu niciun gol sau o pasă decisivă. 
La CFR domină străinii 

CFR Cluj ocupă locul secund în campionat, cu 49 de puncte în 28 de meciuri. Venirea lui Adrian Mutu nu a schimbat, însă, fundamental lucrurile, nucleul echipei fiind format în continuare din fotbalişti străini. La meciul de campionat cu Oţelul Galaţi, fotbalistul U21 trimis în teren de Adi Mutu a fost portarul Răzvan Sava, titular incontestabil în ultimele luni la CFR. Sava are 21 de ani şi a jucat deja 28 de meciuri în acest sezon în Liga 1, încasând şi 2 cartonaşe galbene. În calificările pentru Campionatul European 2025 U21, Răzvan Sava a fost convocat de 5 ori la naţională. Nu a fost însă luat în calcul până acum pentru echipa naţională mare, unde titular incontestabil a fost Horaţiu Moldovan în ultima campanie, pentru EURO 2024. 

Citește mai departe pe dcsport.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel