Data publicării:

Reglementarea muncii informale. Turcan: PSD habar n-are ce spune

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
"Dacă nu aș ști că motivul atacului PSD la proiectul privind reglementarea muncii informale este nepriceperea crasă, aș spune că PSD încurajează munca la negru", transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii. 

"Cum este posibil ca un partid care pretinde că-i apără pe cei care muncesc și un senator al acelui partid să îndemne, în scris, alb pe negru, la plata la negru? Omul „să plătească direct și firesc, din banii săi, meseriașul care-i schimbă robinetul, femeia care face curat ori bona” nu este nevoie să recurgă la mijloace birocratice – îndeamnă Gabriela Firea.

Acel 'coșmar birocratic' pe care PSD îl disprețuiește reprezintă, de fapt, reglementări și o ordine care ar ajuta mii de oameni, în majoritatea lor cu venituri mici, să beneficieze de drepturi și de o asigurare în urma muncii pe care o fac, lucruri de care acum, sunt privați. Este o bună parte de economie, pentru că în ultimii ani cel puțin, activitățile informale - precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie – s-au dezvoltat în ritm accelerat, iar majoritatea ocolesc serviciile specializate care oferă resursă umană și care evident, funcționează în circuitul economic formal, cu toate obligațiile aferente.

Prin urmare, așa cum se desfășoară activitatea informală, apar situații în care angajații sunt în riscul unor abuzuri – lucrătorii aflându-se la discreţia celor care îi angajează, cu un loc de muncă nesigur, cu venituri mai mici decât cele de pe piața muncii, de multe ori sub nivelul salariului minim pe economie și sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregătirea și timpul lucrat și fără nicio protecție socială. Asta este realitatea. Bătându-și joc de un proiect util și dorind să compromită o reglementare cu argumentul aparent al preocupării de evitare a birocrației, PSD apără de fapt abuzurile și ordinea strâmbă în care acești oameni muncesc", transmite ministrul Muncii.

Turcan: PSD habar n-are ce spune

"Ca să punem discuția într-un cadru concret și să înțeleagă românii de ce spun că PSD habar n-are ce spune, am să dau o evaluare a fenomenului la nivel european. Un Eurobarometru din februarie 2020, comandat de DG EMPL (Directoratul Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune al CE), arată că 1 din 10 europeni au achiziționat bunuri și servicii prezumate a proveni din muncă nedeclarată; iar 1 din 3 europeni cunosc în cercul apropiat o persoană care prestează muncă nedeclarată.

Cele mai frecvent achiziționate bunuri sau servicii provin din sectoarele de reparații/renovări de locuințe (30%), coafor și cosmetică (27%), servicii de reparații (19%). Care sunt consecințele pentru economie și pentru sistemele sociale? O formă de evaziune fiscală și de diminuare a calității locurilor de muncă.

Estimările nedeclarate din sectorul muncii sunt greu de realizat. O evaluare bazată pe Labor Input Method (aportul de forță de muncă nedeclarată) realizată de Comisia Europeană în 2017 arată că România, Polonia și Lituania, sunt statele cu cea mai mare valoare estimată a muncii nedeclarate din totalul forței de muncă, peste 25% din valoarea brută adăugată generată de tot sectorul privat. Formele cele mai frecvent întâlnite de muncă nedeclarată în România sunt serviciile prestate la domiciliu (menaj, îngrijire copii sau bătrâni) și în sectorul construcțiilor și în agricultură. Important de spus este că un segment important în economia informală îl reprezintă femeile care îngrijesc persoane dependente și pentru care insuficiența structurilor și a serviciilor de îngrijire a copiilor se numără printre factorii care afectează participarea acestora pe piața forței de muncă, mai ales în mediul rural. Credeți că PSD nu știe aceste lucruri? Eu cred că le știe, însă preferă să închidă ochii și să 'meargă treaba', trecând cu vederea peste cei care au de suferit. Sunt exact cei ai căror drepturi pretind că le apără, când îi încurajează să evite 'birocrația'.

Care este soluția? Ca să înțeleagă și PSD: instituirea unui sistem de evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete, cumpărate de beneficiar și preschimbate în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente. Asta înseamnă că lucrători, acum fără nicio asigurare, devin asigurați în sistemul de asigurări sociale și de sănătate. Asta înseamnă drepturi pentru cei care muncesc.

Poate, într-adevăr, sistemul pare complicat, dar orice reglementare pare complicată la început, însă alte țări europene aplică acest sistem și, în plus, suntem la începutul unei dezbateri care poate oferi îmbunătățiri. Indiferent de cum va arăta în forma finală, avantajele proiectului sunt clare: creșterea calității condițiilor de muncă pentru lucrătorii angrenați acum în muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială și de sănătate, descurajarea economiei subterane și tranziția către o piață mai echitabilă a muncii", subliniază Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel