Data publicării:

Regizorul Eugen Jebeleanu: Ne-am dorit un dialog între Franţa şi România

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Ne-am dorit să creăm un dialog între Franţa şi România şi am căutat să facem un proiect care să aducă împreună actori români şi francezi, a declarat regizorul Eugen Jebeleanu, la finalul spectacolului "Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba", de Yann Verburgh, prezentat în premieră, vineri, la Arcub.

"Am dorit ca limbile franceză şi română să se întâlnească şi să vorbim despre diversitatea europeană", a afirmat Jebeleanu, precizând că ideea proiectului a venit şi din faptul că lucrează foarte mult cu autorului textului, Yann Vergurgh, cu care are şi o companie de teatru româno-franceză.

"S-au dezvoltat foarte multe improvizaţii, în primă fază, cu actorii, din chestionarul pe Yann ni l-a propus, din întrebările şi discuţiile pe care le-am avut, în aşa fel încât am ajuns la dezvăluirea unor mărturii personale ale actorilor care ajung să vorbească pe scenă despre propriile modificări date de marea istorie. Toate poveştile sunt adevărate. Ele sunt scrise de Yann ca o ficţiune şi există o scriitură pe marginea poveştilor lor intime, dar tot ceea ce se spune în spectacol, aproape 100%, sunt poveştile lor. Ei s-au livrat în favoarea acestui demers, acestui proiect, pentru a zice ceva despre ei şi a se pune într-o zonă de risc şi disconfort, ca pe urmă şi spectatorul să poată să acceseze la propria lui istorie şi manifest", a spus regizorul despre povestea spectacol.

El a precizat că alegerea actorilor nu a fost foarte grea, pe cei francezi cunoscându-i de la un proiect anterior.

"Actorii francezi, cei trei - Clemence Laboureau, Radouan Leflahi şi Claire Puygrenier -, sunt actori cu care am mai lucrat şi la spectacolul anterior al companiei mele de teatru şi am dorit să continui să lucrez cu ei pentru că am avut o întâlnire foarte creativă şi foarte benefică. Pe actorii români i-am cunoscut în urma unui ... casting e mult spus, de fapt am avut nişte întâlniri, am cunoscut mai mulţi actori şi mi-am dorit să întâlnesc oameni cu care nu am mai lucrat până acum. Nici unul dintre ei nu a jucat până acum în vreun spectacol de-al meu. Pe unii dintre ei îi ştiam. De exemplu, pe Ilinca Manolache o ştiam şi îmi doream să lucrez cu ea, pe Ioana Bugarin o ştiam un pic din auzite şi, la fel, m-a impresionat forţa şi talentul ei, la vârsta pe care o are, iar pe Nicholas Caţianis l-am întâlnit la un interviu şi mi-a plăcut felul lui de a gândi", a mărturisit Jebeleanu.

"Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba" se deschide cu o fabulă care descrie plecarea unei familii de pinguini din Ţara Gheţurilor spre alte meleaguri, unde speră să găsească o viaţă mai bună şi să le asigure un viitor puilor lor. De aici decurg, într-o scriitură mozaicată şi documentată, scene multilingvistice, în care limbile se confruntă, se înţeleg şi îşi răspund, ca nişte du-te-vino între realitate şi ficţiune, între basm şi document, între personaj şi personal, între alteritate şi identitate. Mărturiile actorilor devin revolte şi manifeste pe tema condiţiei artistului-cetăţean aflat în căutarea unui loc atât pe scenă, cât şi în societate, prins fiind între raporturi de forţă şi coduri de reprezentare, se arată în prezentarea spectacolului.

Spectacolul este realizat în coproducţie cu Maison de la Culture d'Amiens, Le Phenix Scene nationale Valenciennes, Theâtre de Choisy-le-Roi, Le Gallia Theâtre, La Comedie de Bethune şi Centre Dramatique National du Nord-Pas-de-Calais, cu sprijinul Centrului Naţional de Scriere pentru spectacole La Chartreuse din Villeneuve-les-Avignon, al SPEDIDAM şi al Fondului de donaţii POROSUS şi se înscrie în seria de evenimente organizate cu prilejul Sezonului România-Franţa 2019, bucurându-se de susţinerea Institutului Francez şi a Comitetului de Mecenat al Sezonul România-Franţa 2019, prezidat de Frederic Oudea, director general al Grupului Societe Generale.

Potrivit lui Eugen Jebeleanu, spectacolul va avea premiera franceză în cadrul Festivalului de la Valence, pe 23, 24 şi 25 mai, urmând ca la finalul lunii iunie să revină la Bucureşti, la Arcub, pentru alte două sau trei reprezentaţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel