Data publicării:

Regizor și dramaturg din Rusia, condamnați la șase ani de închisoare din cauza unei piese de teatru

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un tribunal rus a condamnat un dramaturg și un regizor de teatru la câte șase ani de închisoare pentru "justificarea terorismului", încheind un proces despre care militanții pentru drepturile omului au afirmat că demonstrează intoleranța Rusiei față de libertatea artistică.

Regizorul Zhenya Berkovich, în vârstă de 39 de ani, și dramaturgul Svetlana Petriychuk, în vârstă de 44 de ani, au fost arestați în luna mai a anului trecut pentru producția unei piese de teatru intitulată "Finist, șoimul curajos", despre femei ruse care se căsătoresc cu luptători ai Statului Islamic, scrie Reuters.

A fost cea mai importantă urmărire penală a unor personalități culturale ruse din cauza conținutului operelor lor de artă de când Moscova a trimis trupe în Ucraina în 2022. Ambii au negat vinovăția.

Procesul, fără public

Procesul de șapte săptămâni a fost condamnat de militanții pentru libertatea de exprimare și de comunitatea artistică din Rusia ca fiind motivat politic. La jumătatea procesului, judecătorul Yuri Massin a aprobat o cerere a procurorilor de a închide procedurile pentru public din cauza unor presupuse amenințări la adresa unor participanți.

La începutul procesului lor, la sfârșitul lunii mai, Berkovich și Petriychuk au declarat că au pus în scenă piesa pentru că se opun terorismului și nu pentru că îl susțin.

"Am pus în scenă spectacolul pentru a preveni terorismul", a declarat Berkovich în fața instanței. Față de teroriști, a spus ea: "Nu am decât condamnare și dezgust".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel