Regiunea Odesa, fără curent electric după atacurile cu drone ale armatei ruse
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Serhii Bondarchuk, Pexels
Fotografie de la Serhii Bondarchuk, Pexels
Armata rusă a atacat din nou cu drone Ucraina. De data aceasta, regiunea Odesa a rămas fără alimentare cu energie electrică. 

Toată infrastructura non-esenţială din portul sudic ucrainean Odesa nu mai dispune de alimentare cu energie electrică, după ce Rusia a folosit drone de fabricaţie iraniană pentru a lovi două instalaţii de energie, au anunţat oficialii, sâmbătă, precizând că este afectată şi o mare parte a regiunii din jur.

"Din cauza dimensiunii avariei, toţi utilizatorii din Odesa - cu excepţia infrastructurii esenţiale - au fost deconectaţi de la reţeaua de energie", a scris pe Facebook primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov.

Biroul Procurorului General din Ucraina a anunţat că două instalaţii de energie electrică din regiunea Odesa au fost lovite cu drone Shahed-136, de fabricaţie iraniană. Forţele armate ucrainene au comunicat pe Facebook că 15 astfel de drone, care transportă o sarcină explozivă şi se izbesc de ţintă, au fost lansate asupra unor obiective din regiunile sudice Odesa şi Mikolaiv, iar zece au fost doborâte.

1 milion de locuitori în Odesa înainte de invazie

Odesa - cel mai mare oraş-port al Ucrainei, avea o populaţie de peste un milion de locuitori, înaintea invaziei Rusiei, din 24 februarie. Un comunicat publicat pe contul de Telegram al administraţiei oraşului precizează că atacurile ruse au lovit linii de transmisie şi echipamente esenţiale din regiunea Odesa, la primele ore ale zilei de sâmbătă. Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marcenko, a declarat că Rusia a folosit drone "kamikaze", care zboară până lovesc ţinta, în loc de a lansa muniţie, iar două astfel de drone au fost doborâte deasupra Mării Negre.

Începând din octombrie, Moscova a lovit infrastructura de energie a Ucrainei, cu valuri ample de atacuri cu rachete şi drone, iar Kievul a recunoscut, vineri, că fiecare centrală termo şi hidroelectrică din ţară a fost avariată. Ucraina afirmă că atacurile constituie crime de război, din cauza efectului devastator asupra vieţii civililor, în timp ce Moscova susţine că sunt legitime din punct de vedere militar. Potrivit Kievului, Rusia a lansat sute de drone Shahed-136 asupra unor ţinte din Ucraina, însă Teheranul neagă că ar fi furnizat drone Moscovei. Sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a estimat că sprijinul militar al Iranului faţă de Rusia s-ar putea intensifica în lunile următoare, inclusiv prin posibile livrări de rachete balistice, scrie Rador. 

Zelenski: Teroarea cu rachete nu va opri lupta noastră pentru libertate!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit președintelui SUA pentru un nou pachet de asistență în lupta cu agresiunea rusă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit SUA pentru sprijinul acordat şi a declarat că teroarea provocată de rachetele ocupanţilor ruşi nu va putea opri lupta poporului ucrainean pentru libertate. De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că poporul american este alături de ucraineni în această luptă.

"Îi mulţumesc preşedintelui american, Joe Biden, pentru încă un pachet de asistenţă şi pentru sprijinul continuu pentru Ucraina în lupta noastră împotriva agresiunii ruse. Nicio teroare cu rachete nu va opri lupta noastră pentru libertate!" - a scris Zelenski, pe contul său de Twitter.

Preşedintele a subliniat că este important ca poporul american să fie cot la cot cu poporul ucrainean în această luptă. Amintim că preşedintele american, Joe Biden, a anunţat, vineri, alocarea unui nou pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina.CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel